Schroders: Lichtpuntjes aan de export-horizon van emerging markets

De zwakke export vanuit de opkomende markten kan een aantal oorzaken hebben. Het is niet mogelijk een hoofdschuldige aan te wijzen. Al langer kwakkelt de export. Als gevolg van de financiële crisis is de wereldwijde handel scherp teruggevallen. Nu er in de ontwikkelde markten enig herstel gloort, vraagt Craig Botham, econoom Emerging Markets bij Schroders , zich af of de opkomende markten kunnen meeprofiteren.

EU en VS als exportregio's

Craigbotham
Craig Botham

Vanouds fungeren Europa en de VS als belangrijkste exportregio’s voor de opkomende markten. Botham signaleert herstel in de export naar de VS, waar met name de consumptie van duurzame goederen een rol in speelt. Ook vermoedt hij dat de opkomende landen kunnen profiteren als de arbeidsmarkt in de VS verkrapt. Verder is er een duidelijke link tussen investeringen in de eurozone en export van EM. Herstel in Europa doet de hoop gloren voor opkomende landen.

Z-Amerika vooral afh. van metaal en olie

De zwakke grondstoffenprijzen en de negatieve vooruitzichten voor die beleggingscategorie maken Botham somber over de toekomst voor de Latijns-Amerikaanse economieën, die afhankelijk zijn van metaal en olie. Maar een verwachte opleving van de eurozone en een sterkere Amerikaanse arbeidsmarkt zijn goed nieuws voor exporteurs van industriële goederen in Azië en Europa. Op dit moment moeten exporteurs nog hun prijzen verlagen, en zorgen zij voor extra deflatie voor de wereldeconomie. De positieve correlatie tussen economische groei in de ontwikkelde wereld en export vanuit de opkomende landen is verzwakt, maar niet gebroken.