Instituten negeren NL small en microcaps

Buitenlandse topbeleggers die een actief beleggingsbeleid voeren, zoals Fidelity en Norges Bank Investment Management hebben inmiddels in tientallen Nederlandse small en midcap beursfondsen belangen opgebouwd en breiden die belangen steeds verder uit.

Willemburgers
Willem Burgers

Geen grote NL spelers negeren NL small caps

Dat blijkt uit onderzoek van de WMZ-meldingen die verplicht gedaan moeten worden bij de AFM . Deze grote interesse voor Nederlandse beursfondsen is echter volledig afkomstig uit het buitenland, zo stellen Willem Burgers en Hilco Wiersma, beheerders van het gespecialiseerde small- en midcapaandelenfonds Add Value Fund. De grootste Nederlandse pensioenfondsen APG en PGGM zijn in geen velden of wegen te bekennen in deze categorie, zo blijkt uit het onderzoek van Add Value Fund.

Hilco Wiersma, beheerder van het Add Value Fund: ”Buitenlandse topbeleggers zien grote waarde in de Nederlandse beurs, met name in het kleinere segment. Zij hogen hun belangen al sinds twee jaar voortdurend op. Kennelijk erkennen zij dat er onder de beursfondsen pareltjes te vinden zijn die bovendien nog eens gunstig gewaardeerd zijn.”

Willem Burgers, beheerder van het Add Value Fund: ”Het is onbegrijpelijk dat Nederlands kapitaal massaal naar het buitenland stroomt en dat er bij partijen als APG en PGGM nauwelijks oog lijkt te zijn voor welke topbedrijven hier te vinden zijn. APG heeft vorige maand voor 150 mln euro een 5% belang in het Italiaanse DeLonghi gekocht, terwijl ze de kwaliteit op de Nederlandse beurs kennelijk over het hoofd zien.

Het is vandaag precies vijf jaar geleden dat Add Value Fund naar de beurs ging. De beursgang maakte het mogelijk om aandeelhouders dagelijkse liquiditeit te bieden en de zichtbaarheid en transparantie te vergroten. Het fondsvermogen is mede hierdoor de afgelopen vijf jaar sterk toegenomen tot 70 mln euro.