Schroders: Downgrade VS, upgrade Europa - Japan en EM lopen warm

Een gematigde groei van de economie en een overschot aan liquiditeit blijven steun verlenen aan de aandelenmarkten, die al op recordhoogte noteren. Wel is er een verschuiving in de asset allocatie bij Schroders . Na drie jaren van positivisme is het advies voor Amerikaanse aandelen neerwaarts bijgesteld, terwijl tegelijk het advies voor Europa is opgeschroefd. De vooruitzichten voor de bedrijfswinsten in de VS zijn minder rooskleurig, onder meer door de sterke dollar.

In Europa zijn de waarderingen aantrekkelijker en verleent het monetaire beleid steun aan de aandelenmarkten. Japan is ook een kandidaat voor een upgrade, al handhaaft Schroders nog even het neutrale advies. Het werkelijke effect van Abenomics is nog niet geheel duidelijk en het wachten is nog op de signalen dat de binnenlandse vraag aantrekt.

Een upgrade voor de opkomende markten zit er ook aan te komen, maar vooralsnog hebben zij last van de dure dollar. Binnen de opkomende markten gaat de voorkeur uit naar Azië, dat beter kan profiteren van de groei van de wereldeconomie en minder gevoelig is voor een rentestap in de VS.