Eurozone profiteert van QE, maar let op onverwachte negatieve neveneffecten

In het eerste kwartaal was een grote rol weggelegd voor de centrale banken. Het QE-programma van de ECB gaf Europese aandelen de wind in de zeilen. Maar meer factoren speelden daarin mee, zoals de lage olieprijzen en de daling van de euro. Het rendement van de S&P500 was nagenoeg vlak.

De daling van de euro was de laatste zet in de valutaoorlog die de wereldeconomie in zijn greep heeft. De eurozone profiteert van een boost voor de concurrentiekracht. Dit is een van de grootste voordelen die QE aan Europa te bieden heeft, schrijft Keith Wade, hoofdeconoom bij Schroders .

Voor de opkomende markten ziet het valutaplaatje er gemengd uit. China zit in het kamp van de verliezers, met een renminbi op een tienjarig recordniveau. De bewegingen in de valuta’s hebben een impact op de groei in de ontwikkelde markten. De bedrijfswinsten in de VS staan onder druk, terwijl Europa en Japan de winsten zien stijgen. De opkomende markten blijven worstelen met de nieuwe valutakoersen.

De onbedoelde gevolgen van QE

Keithwadeschroders
Keith Wade

QE van de ECB werd met gejuich ontvangen, maar voorzichtigheid is geboden, waarschuwt Wade. Het opkoopprogramma slokt alle uitgifte van staatsobligaties binnen de muntunie op. De beschikbaarheid van kwalitatief schuldpapier neemt af, wat problemen oplevert voor pensioenfondsen en verzekeraars. Zij gaan buiten de regio op zoek naar acceptabel schuldpapier. Andere markten zien een instroom van beleggers die op zoek zijn naar rendement.

Beleggers willen dividenden

Een negatief neveneffect van QE is dat het bedrijven minder gewillig maakt om te investeren, aldus Wade. Beleggers hebben namelijk een voorkeur voor bedrijven die hun aandeelhouders belonen met een dividend of inkoopprogramma’s. Nog een risico volgens Wade : als pensioenfondsen en verzekeraars geen andere vormen van inkomen vinden, dan moeten ze korten op hun uitkeringen. Dan zijn de gepensioneerden de dupe.

Is er een manier om dit te voorkomen? Wade ziet een rol weggelegd voor de overheid. Juist omdat er door QE een tekort bestaat aan risicovrije activa, zullen beleggers een goed opgezette uitgifte met beide handen aangrijpen. Hier gloren kansen voor het investeringsplan van de EU. Dat is bedoeld om de groei te stimuleren, maar het helpt ook om het tekort aan schuldpapier op te vangen.