Vlaamse export op recordniveau, maar groeitempo vertraagt

Vlaanderen heeft het voorbije jaar voor 293,5 miljard euro goederen en diensten geëxporteerd. Dat betekende een stijging met 0,49 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van Flanders Investment & Trade (FIT). Vlaams minister-president Geert Bourgeois benadrukt dat de Vlaamse export het voorbije jaar een absoluut recordniveau heeft bereikt.

Vlaanderen vertegenwoordigt 82,4 procent van de Belgische uitvoer, maar anderzijds wordt gewaarschuwd dat het groeiritme sinds het begin van dit decennium een vertraging laat optekenen. Bovendien blijkt dat de export naar Nederland en Frankrijk het voorbije jaar met respectievelijk 4,2 procent en 0,6 procent is gedaald. Ook de export naar Rusland liet een terugval met 20,6 procent optekenen.

Anderzijds kon een groei worden opgetekend in de uitvoer naar Groot-Brittannië (10,56 procent), Polen (8,5 procent) en Spanje (3,4 procent). Chemie en farmaceutica vormen het belangrijkste Vlaamse exportproduct en vertegenwoordigen 22,5 procent van de totale uitvoer. De invoer kende een lichte daling met 0,38 procent tot 286,4 miljard euro.

Bron: Express.be