HSBC-econoom: 'Wereldeconomie heeft een probleem zo groot als de Titanic'

In alle recessies sinds 1970 heeft de Amerikaanse Fed de basisrente met minimaal 5% verlaagd. Deze soort traditionele stimulus is nu volledig onmogelijk. Waar eerdere herstelperiodes de monetaire en fiscale beleidsvoerders toelieten opnieuw munitie aan te maken, wordt het huidige herstel - zowel in de VS als elders - gekenmerkt door een aanhoudend gebrek aan munitie. En dat is een groot probleem.

Stephenking
Stephen King, HSBC

Dat schrijft HSBC -econoom Stephen King in een nota aan klanten. Volgens hem heeft de wereldeconomie een probleem zo groot als de Titanic, omdat er onvoldoende reddingsboten zijn wanneer de volgende crisis zich aanmeldt.

Nog volgens King is van een echt economisch herstel nog steeds geen sprake: de rentevoeten blijven dalen, de begrotingstekorten stijgen en steeds meer mensen zijn afhankelijk van uitkeringen.

4 zaken kunnen de volgende recessie inluiden, schrijft King:

  • Stijgende lonen - waar we allen op zitten te wachten - zullen de bedrijfsinkomsten pijn doen en het aandeel van de bedrijfswinsten tot het bbp reduceren. Gezinnen en bedrijven verliezen hun vertrouwen in de economie, waarna de ‘’beursbubbel ploft en de aandelenmarkten instorten.
  • Niet bancaire financiëlë instellingen - verzekeraars, pensioenfondsen,.. - krijgen het steeds moeilijker om hun engagementen na te komen. Daardoor gaan steeds meer mensen liquide middelen opeisen, wat anderen zal verplichten hun activa met verlies te verkopen, waardoor een recessie onvermijdelijk wordt.
  • Zaken waarop de Amerikaanse Fed geen controle uitoefent, zoals een instorting van de Chinese economie én de Chinese munt. Ook de lage grondstoffenprijzen kunnen de instorting van de economieën van verschillende opkomende landen veroorzaken, gecombineerd met een aanhoudende sterke dollar.
  • Maar ook de Fed kan aan de basis van een nieuwe recessie liggen. Daarvoor volstaat het de rente op te trekken en de fout te herhalen die de ECB in 2011 en de Japanse Centrale Bank in 2000 maakten.

    Bron: Express.be