Wereldwijde schulden op 286 procent van het bruto binnenlands product

Om schuldenvrij te worden zou de wereldbevolking bijna drie jaar lang elke productie moeten gebruiken om schulden af te betalen. Dat blijkt uit de cijfers van het rapport Debt and (not much) deleveraging van het McKinsey Institute, waarin staat dat de totale schuldenlast op aarde op dit ogenblik 199 biljoen dollar bedraagt.

Voor Michael Snyder van The Economic Collapse Blog is de conclusie dat men niets geleerd heeft uit de recentste crisis en dat de wereld afstevenen op de grootste financiële crash uit de menselijke geschiedenis.

Als het over schulden gaat, lijkt het soms of cijfers abstract zijn. Michael Snyder rekende daarom uit dat elke wereldburger, kinderen inbegrepen, 28.000 dollar of 25.000 euro schulden heeft uitstaan aan persoonlijke en publieke verplichtingen. Dat is een gigantisch bedrag.

Verenigde Staten en China aan kop

De Verenigde Staten zijn nog altijd één van de grootste schuldenaars ter wereld. Voor de laatste recessie bedroeg de nationale schuld er ongeveer 9 triljoen dollar. Vandaag zou ze meer dan 18 triljoen dollar bedragen.

Alle grote economieën hebben volgens McKinsey echter boter op het hoofd. “Zeven jaar na het barsten van de globale kredietbubbel, oorzaak van de grootste financiële crisis sinds de Grote Depressie van de jaren dertig, blijven de schulden groeien,” aldus het rapport.

“In feite hebben alle grote economieën, eerder dan hun schulden af te bouwen, tegenwoordig een hogere schuldgraad in verhouding tot hun bruto binnenlands product dan acht jaar geleden. Dat brengt nieuwe risico’s voor de financiële stabiliteit met zich mee en kan de globale economische groei ondermijnen.”

Verrassend is volgens blogger Michael Snyder het feit dat de Chinese schuldenberg de voorbije jaren het snelst gegroeid is. Er is sprake van een verviervoudiging van 7 biljoen dollar acht jaar geleden tot 28 biljoen dollar midden vorig jaar. De Chinese schuld bedraagt nu 282 procent van het bruto binnenlands product, wat op zich beheersbaar zou moeten zijn.

Het feit dat veel van die schulden gelinkt zijn aan een oververhitte vastgoedmarkt en aan een niet-gereguleerde financiële schaduweconomie, baart financiële experten niettemin grote zorgen.

Kredieten en de geldpersen

Dat doet de vraag rijzen of deze korte periode van economische groei en stabiliteit niet vooral gevoed werd door het opstapelen van schulden en het bijdrukken van geld. De Duitse econoom Claus Vogt, auteur van het boek The Global Debt Trap, denkt het antwoord te kennen.

De huidige situatie is veel erger dan in het begin van de eeuw of acht jaar geleden bij het uitbreken van de financiële crisis en met interestvoeten dichtbij het nulpunt hebben de centrale banken hun ammunitie nu al opgebruikt. De totale schuldgraad, vooral die van overheden, is bovendien nu veel hoger dan ooit tevoren,” zegt Vogt.

“Eens het vertrouwen in de Federal Reserve , de Europese Centrale Bank en gelijkaardige instellingen begint te verdwijnen, zal er een massale vlucht uit aandelen en obligaties optreden. Ik denk dat we erg dicht zijn bij dat sleutelmoment in de financiële geschiedenis.

Ondertussen doen de aandelenmarkten en de beursgenoteerde bedrijven echter alsof hun neus bloedt. Internetondernemingen en technologiebedrijven worden enorm hoog gewaardeerd zonder enige relatie tot hun inkomsten.

Wall Street blijft volgens Snyder juist bedrijven belonen die het al jaren slecht doen. Eens ze uit hun dromen ontwaken, zal de realiteit volgens hem bijzonder pijnlijk blijken. “De grootste financiële crash ooit komt eraan en daarvan zal iedereen op deze planeet de gevolgen voelen,” besluit Snyder.