Chinese staatsbanken domineren lijst met machtigste bedrijven

De lijst met machtigste bedrijven van de wereld wordt nagenoeg exclusief aangevoerd door Chinese staatsbanken. Dat blijkt uit een rapport van het economische magazine Forbes, dat een rangschikking van beursgenoteerde bedrijven heeft opgemaakt op basis van omzet, winsten, activa en marktwaarde. Daarmee zit China nagenoeg in dezelfde situatie als Japan op het einde van de jaren tachtig van de voorbije eeuw.

Op de eerste plaats in de rangschikking van Forbes staat de Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), die vorig jaar een omzet van 166,8 miljard dollar en een winst van 44,8 miljard dollar liet optekenen. De tweede plaats wordt ingenomen door China Construction Bank (CCB) met een omzet van 130,5 miljard dollar en een winst van 37 miljard dollar.

De twee Chinese financiële groepen voerden ook twee jaar geleden de lijst van Forbes aan. Daarna volgen de Agricultural Bank of China (ABC) en de Bank of China (BoC), die vorig jaar met vijf plaatsen vooruit ging en daarmee de Amerikaanse bank JP Morgan Chase uit de top vijf verdreef. De holding Berkshire Hathaway is het enige westerse bedrijf in de top vijf.

Vergelijkbaar met Japan

“De situatie kan vergeleken worden met het einde van de jaren tachtig,” merkt Gwynn Guilford, redacteur economie bij het magazine Quartz, op. “Toen bestond de rangschikking met de vijf grootste banken exclusief uit Japanse instellingen. China heeft die prestatie nog niet kunnen herhalen, maar komt al wel dicht in de buurt."

"De situatie tussen beide markten is dan ook opvallend. Net zoals Japan op het einde van de jaren tachtig kon de voorbije periode in China een duidelijke focus op investeringen en industrie worden opgetekend. China probeert dit model bij te sturen, maar wordt daarbij met uitdagingen geconfronteerd zoals ook Japan destijds met een gelijkaardige beweging diende te ondervinden.”

AB AB InBev

De top tien bestaat verder uit JP Morgan Chase , Exxon Mobil , PetroChina, General Electric en Wells Fargo. Het Amerikaanse technologieconcern Apple , bestempeld als het meest waardevolle bedrijf van de wereld, volgt op een twaalfde plaats, voorafgegaan door de Japanse autobouwer Toyota Motor.

Het Amerikaanse technologieconcern Microsoft staat op een 25ste plaats. Drie plaatsen verder volgt het Russische gasconcern Gazprom. Brouwer AB AB InBev is het eerste Belgische bedrijf op een 57ste positie, gevolgd door bankverzekeraar KBC Group op een 260ste plaats.

Bron: Express.be