"Goud" Bitcoin in aantocht

Vorig jaar kenden de zogenaamde crypto-currencies of virtuele munten, zoals de Bitcoin, een echte doorbraak. Crypto-currencies zijn niet-fysieke munten die enkel digitaal bijgehouden worden en die internationale en anonieme betalingen veel gemakkelijker moeten maken zo meldt BusinessInsider.com

Het aantal virtuele munten in omloop en dus ook hun waarde, wordt meestal bepaald door een ingewikkeld wiskundig algoritme. Daarin moet de Hayek, de eerste virtuele munt waarvan de waarde gebaseerd is op de goudprijs, verandering brengen.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Anthem Vault gaat de Hayek op 25 mei in omloop brengen. De munt is genoemd naar Friedrich Hayek, Nobelprijswinnaar economie. De Hayek zal de waarde krijgen van één gram goud. Daarmee zal de Hayek volgens het bedrijf een veiliger opslagmethode van waarde worden dan de Bitcoin.

Anthem Blanchard, chief executive van Anthem Vault, legde aan Business Insider uit welke voordelen de nieuwe virtuele munt zou moeten bieden.

Goud was altijd al de meest vertrouwde manier om waarde op te slaan,” verklaart hij. “Zelfs de recente schommelingen in de goudprijs doen daaraan niets af. In dollar-termen ging de waarde van goud erop achteruit, maar in vrijwel elke andere munteenheid kon een stijging worden geregistreerd.”

Blanchard wijst er ook op dat de Forex, de internationale beurs voor het verhandelen van munten, de jongste tien tot vijftien jaar veel sterkere schommelingen heeft vertoond.

Bestand tegen hackers

“De Hayek zou kunnen gebruikt worden als een alternatief betalingssysteem in ontwikkelingslanden,” denkt Blanchard. Die landen kennen vaak zeer sterke schommelingen in de waarde van hun eigen munten. Inwoners die over een Hayek-portefeuille beschikken zouden elkaar binnenkort dan ook in virtueel goud kunnen betalen.

Ook kan de Hayek, net zoals andere cryptomunten, een cyberaanval op het internationale banksysteem overleven. Indien hackers een crash zouden veroorzaken van de computers die betalingen verwerken voor de banken, zou niemand nog met bankkaarten kunnen betalen.

Doordat bitcoins en andere virtuele munten een decentraal systeem gebruiken om betalingen te bevestigen, is het verstoren van het betalingsverkeer zo goed als onmogelijk.

Anthem Vault denkt er nu al over om ook munteenheden uit te brengen die gebaseerd zijn op de prijs van andere metalen. “We willen elk metaal als betaalmiddel kunnen gebruiken,” verklaart Blanchard nog. “Niemand zou erover denken om plutonium of uranium thuis te bewaren. Maar waarom zou men er geen eigenaar van kunnen zijn?”

Bron: Express.be