Europa ziet in crowdfunding ook nieuwe fiscale inkomsten

De Europese Commissie overweegt een eventuele belasting op crowdfunding-websites zoals Kickstarter. Dat heeft het magazine Quartz gemeld. Er wordt daarbij op gewezen dat bij crowdfunding aan de deelnemers vaak een gratis exemplaar van het nieuwe product of kortingen op de aankoop worden aangeboden.

Daardoor wordt volgens de Europese Commissie een meerwaarde gecreëerd waarop eventueel een heffing gerechtvaardigd zou zijn.

“Crowdfunding was in eerste instantie bedoeld om fans de mogelijkheid te bieden met kleine bijdragen onder meer muzikale projecten of onafhankelijke filmproducties te helpen realiseren,” zegt Shelly Banjo, redacteur economie bij het magazine Quarz. “Na verloop van tijd bleek echter op crowdfunding ook steeds meer beroep gedaan te worden voor het ondersteunen van commerciële en financiële projecten."

"Inmiddels worden met platformen zoals Kickstarter initiatieven met honderdduizenden dollar gerealiseerd, zoals de Oculus Rift of de Pebble Watch. Donoren worden beloond met een geschenk of met belangrijke kortingen op de aankoop van het product dat ze ondersteunen.”

Voordeel belasten

Aangezien de donoren een voordeel ontvangen, kan het volgens de Europese Commissie ook verdedigd worden crowdfunding, net zoals elke andere commerciële aankoop, fiscaal te belasten,” stipt Banjo aan. “Er wordt ook op gewezen dat crowdfunding inmiddels een omvangrijke economische sector is geworden."

"Wereldwijd was vorig jaar met crowdfunding een totaalbedrag gemoeid van 16,2 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 167 procent tegenover het jaar voordien. Een heffing op de investeringen zou dan ook voor de lidstaten van de Europese Unie een belangrijke inkomstenbron kunnen worden.”

Critici waarschuwen echter dat de fiscale heffing op crowdfunding een bedreiging voor de groei zou kunnen worden en startups zou kunnen beletten om de nodige financiële middelen te vinden voor nieuwe en innovatieve projecten. De Europese Commissie zou in de loop van de volgende weken een aantal voorstellen onder de loep nemen.

Bron: Express.be