Zwitserland trekt definitieve streep onder bankgeheim

De Europese Unie en Zwitserland hebben een akkoord ondertekend dat een grotere fiscale transparantie moet garanderen. Daarmee zal een einde worden gemaakt aan het Zwitserse bankgeheim, dat bij wet in de eerste helft van de jaren dertig van de voorbije eeuw werd ingevoerd. Recent raakte bovendien bekend dat de Zwitserse fiscale diensten ook gestart zijn met de online publicatie van internationale belastingontduikers.

“Sinds Zwitserland eerder dit jaar, op aandringen van de Verenigde Staten en de Europese Unie, het bankgeheim heeft versoepeld om fraude gemakkelijker te kunnen opsporen, zijn de fiscale diensten van het land overspoeld met aanvragen over de informatie van buitenlandse rekeninghouders,” meldt het online magazine Deutsche Welle.

Omdat het voor Zwitserland moeilijk is om al die aanvragen te onderzoeken, werd beslist om de namen van de betrokken personen online in het Bundesblatt te publiceren. Elke week worden een reeks namen vrijgegeven. Personen die van mening zijn onterecht op die lijst vermeld te zijn, krijgen dertig dagen tijd om bezwaar aan te tekenen.

Mijlpaal in fiscale transparantie

Inmiddels zou onder meer al informatie zijn vrijgemaakt van particulieren en bedrijven uit Nederland, Duitsland, Spanje, India, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Bovendien heeft Zwitserland nu ook met de Europese Unie een transparantie-akkoord ondertekend. Daardoor zal over drie jaar gestart wordt met een automatische uitwisseling van gegevens van de residenten van beide gebieden.

“Het akkoord betekent een mijlpaal op het gebied van fiscale transparantie en samenwerking tussen de Europese Unie en Zwitserland,” aldus Mierre Moscovici, Europees commissaris voor economische en financiële zaken. “Het akkoord brengt bovendien een nieuwe slag toe aan belastingontduikers.” De Europese Unie werkt ook aan gelijkaardige overeenkomsten met Andorra, Liechtenstein, Monaco en San Marino. Zwitserland ondertekende vorig jaar zelf een fiscaal verdrag met Singapore, een ander belangrijk offshore financieel centrum.

Twee jaar geleden had Zwitserland aangekondigd te zullen deelnemen aan een internationaal akkoord, een initiatief van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso), om het bankgeheim te beëindigen.

Bron: Express.be