Belgische belegger wordt voorzichtiger

P>De Belgische particuliere belegger blijft optimistisch over de mogelijkheid om in 2015 winst te maken met beleggen. Dat blijkt uit de resultaten van de derde Schroders Global Investment Trends Survey . Met een gemiddelde winstverwachting van 8% zitten de Belgen wel onder het Europese en wereldwijde gemiddelde.

Wimnagler
Wim Nagler, Schroders

Wereldwijd stijgt het beleggersvertrouwen. De Belgische belegger lijkt daarentegen iets voorzichtiger te worden

Wereldwijd is meer dan de helft (54%) van de particuliere beleggers optimistischer over de beleggingskansen in de komende 12 maanden dan een jaar geleden, zo blijkt uit de Global Investment Trends Survey 2015 van Schroders. Bij de Nederlanders is dat zelfs 64% - de absolute top ter wereld. De Belgische beleggers blijven gematigd optimistisch, maar blijken wel het minste vertrouwen in de toekomst te hebben van alle onderzochte landen. Tegenover 2014 zakte het vertrouwen in de beleggingskansen zelfs lichtjes van 49% naar 41%.

De Belgische belegger heeft een voorkeur voor Europese en Aziatische activa

Bij de Belgische beleggers blijft het vertrouwen in de eigen regio net als in 2014 vrij hoog. 48% geeft de voorkeur aan Europa, vooral dan aan West-Europa. Ongeveer hetzelfde aantal gelooft dat Azië de grootste belofte op sterke rendementen inhoudt. Bijna een derde wedt op Noord-Amerika.

Beleggenbelgie

De Belgische belegger denkt in 2015 ongeveer dezelfde winst te behalen als in 2014: 8%

Net als elders in de wereld verwacht een overgrote meerderheid van de ondervraagde Belgische beleggers winst te boeken. Het valt op dat de Belg daarbij voorzichtig is en zich minder lijkt te laten meeslepen door de recente sterke koersstijgingen. Met 8% ligt de gemiddelde winstverwachting lager dan het wereldwijde en Europese gemiddelde (respectievelijk 12% en 10%). Ook de gerapporteerde gemiddeld behaalde winst over de voorbije 12 maanden bedroeg ongeveer 8% en lag daarmee overigens ook iets lager dan de wereldwijde en Europese gemiddelden.

De lage rente dwingt de Belgen om hun beleggingen te verschuiven

De meerderheid van de ondervraagde Belgische beleggers (87%) wil de volgende 12 maanden het geïnvesteerde bedrag behouden of zelfs vergroten. Dat is een stijging ten opzichte van 2014 (80%). De lage rente is voor 41% van de ondervraagde Belgen dé reden om naar andere activa over te stappen. De Belgen wedden ook op zekerheid. Bijna driekwart (73%) vindt het belangrijk om te herbeleggen in activa die op lange termijn een inkomen genereren. Daarbij opteert 46% voor een beleggingsportefeuille met een laag risico, 36% voor een gemiddeld risico.

Wat zijn de concrete beleggingsplannen voor de volgende 12 maanden? Slechts 40% van de beleggers - het laagste cijfer voor alle landen in deze enquête- zou het geïnvesteerde bedrag in de volgende 12 maanden willen verhogen. 13% van de Belgische beleggers wil het bedrag zelfs verminderen.

Waarin willen de Belgen investeren, om zo een regelmatig inkomen te verwerven? Iets meer dan driekwart kijkt naar activa. 15% wil direct investeren in aandelen (ter vergelijking, de Nederlanders zitten op 25%, wereldwijd is dat 20%). Van de ondervraagde Belgen wil 12% beleggen in gemengde fondsen, 9% in aandelenfondsen.

Het advies van professionele adviseurs wordt opgevolgd

Hoe gaan de Belgen hun beleggingsbeslissingen in 2015 nemen? In tegenstelling tot andere landen ziet slechts een kleine minderheid (19%) van de beleggers zich als super-belegger. De meerderheid – 62% - meent dat ze even succesvol is als de gemiddelde belegger. Het advies van een financieel adviseur – zoals een bank, private banker, boekhouder of makelaar wordt door het merendeel van de Belgische beleggers (57%) sterk naar waarde geschat. Een deel van de beleggers(11%) volgt zelfs alle professionele advies getrouw op. De andere Belgische beleggers (34%) gaan enkel voort op eigen kennis en onderzoek, een minderheid (6%) haalt de belegginswijsheid bij vrienden en familie.

Open architectuur scoort goed in België

Waar kopen de Belgen hun fondsenproducten in 2015? Een duidelijke meerderheid kiest voor financiële instellingen die via open architectuur een breed assortiment aanbieden van beleggingsproducten van zowel het eigen huis als van andere leveranciers. Heel wat minder Belgische beleggers (17%) opteren voor een financiële instelling die enkel in-house producten aanbiedt. Online brokers zijn voor 14% van de Belgische beleggers het favoriete beleggingskanaal.

Wim Nagler, Sales Director Belgium & Luxembourg bij Schroders, concludeert:

"Particuliere beleggers uit alle delen van de wereld zijn geïnteresseerd in beleggingen die inkomen genereren. In België speelt de lage obligatie- en spaarrentes alsook de wil om het pensioen aan te vullen daarbij een belangrijke rol. Oplossingen worden gezocht in verschillende activa klassen zoals bijvoorbeeld ondernemingen die een dividend uitkeren. Als goede huisvader is de Belg overtuigd van de waarde van herbeleggen en portefeuillegroei als hoeksteen van inkomstenbeleggen alsook het cruciale belang om hun beleggingen te spreiden over diverse regio's en beleggingscategorieën."