Coucke investeert in een mini-apparaat dat een bloedstaal in 15 minuten kan analyseren

Het Leuvense nano-elektronica onderzoekscentrum imec en het Amerikaanse Johns Hopkins University gaan samen met Marc Coucke, Michel Akkermans en de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV, miDiagnostics oprichten voor de ontwikkeling van miLab. miLab zal een volledig medisch laboratorium integreren op een chip van slechts enkele cm2. De chip zal volledig op zichzelf moleculen of cellen in lichaamsvloeistoffen analyseren (DNA, proteïnen, virussen, bloedcellen, ...).

Het unieke aan miLab is dat het alle stappen van de test zal integreren, gaande van de staalafname en de verwerking van het staal tot de analyse van de resultaten. Vandaag de dag gebeuren zo’n testen nog in gespecialiseerde labo’s.

miLab belooft een ware revolutie te veroorzaken in de medische diagnostiek. Voor deze revolutionaire ontwikkeling brengen de partners 60 miljoen euro samen. Coucke neemt daarvan bijna de helft (29,5 miljoen) voor zijn rekening, Akkermans 12,5 miljoen, PMV iets meer dan 10 miljoen, en Imec en Johns Hopkins samen 8 miljoen.

Het nieuwe bedrijf miDiagnostics zal bouwen op bestaande en nog te ontwikkelen IP van imec en Johns Hopkins University. miDiagnostics zal instaan voor de ontwikkeling, conceptvalidatie en klinische validatie van miLab. De ontwikkeling zal gebeuren bij imec door de onderzoeksteams van imec en Johns Hopkins University, die uitgebreid zullen worden met een 50-tal nieuwe medewerkers.

Met miLab kunnen veelgebruikte testen zoals bijvoorbeeld voor CBC (complete blood count) en PSA (prostaat-specifiek antigen) en voor detectie van specifieke virussen, bijv. HIV, ebola, hepatitis ... ontwikkeld worden. Dergelijke testen gebeuren vandaag in een gespecialiseerd labo met heel wat dure apparatuur en het duurt vaak één of meerdere dagen voor de resultaten beschikbaar zijn.

Door dit soort testen volledig te integreren in een “disposable” miLab, waarbij de data naar een smartphone kunnen gestuurd worden, kunnen ze snel en goedkoop, thuis of bij de dokter gebeuren, en krijg je onmiddellijk de resultaten.

Bron: Express.be