Brits onderzoek doet twijfel rijzen over historische rol van goud

In de huidige wereld heeft goud nagenoeg een universele waarde, maar dat lijkt niet altijd het geval te zijn geweest. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de University of Southampton en de University of Bristol, die bij archeologische voorwerpen sporen van een oude goudroute hebben gevonden tussen het zuidwesten van Groot-Brittannië en Ierland.

De conclusies van de studie geven volgens de onderzoekers aan dat in de prehistorie door de verschillende gemeenschappen aan het goud niet hetzelfde belang werd gehecht. Bovendien zou de waarde van het goud niet altijd louter op economische basis zijn berekend, maar zou onder meer ook de religie een rol hebben gespeeld.

Goudroute Cornwall-Ierland

“Uit het onderzoek bleek dat er tijdens het vroege Bronzen Tijdperk, ongeveer 2.500 jaar voor onze tijdrekening, tussen Groot-Brittannië en Ierland een goudhandel moet hebben bestaan,” aldus onderzoeksleider Chris Standish, professor archeologie aan de University of Southampton.

“Dat is gebleken uit een onderzoek van de chemische samenstelling van de oudste gouden voorwerpen die in Ierland werden teruggevonden. Die analyses maakten duidelijk dat de objecten gemaakt waren met goud dat niet ter plaatse was ontgonnen, maar was geïmporteerd. Bovendien kon worden afgeleid dat het goud wellicht afkomstig was uit Cornwall.”

“Deze vaststellingen geven aanleiding tot een aantal opmerkelijke conclusies,” stipt professor Standish aan. “De studie suggereert immers dat de Ierse goudbewerkers voorwerpen maakten met materiaal dat uit het buitenland werd ingevoerd, ondanks de aanwezigheid van een aantal rijke en bijzonder toegankelijke voorraden in de eigen regio."

"Het is onwaarschijnlijk dat men in Ierland geen kennis zou hebben over de goudwinning, rekening houdend met de grootschalige exploitatie van andere metalen. Vermoed moet daarentegen worden dat de uitheemse oorsprong als een unieke eigenschap werd bestempeld en dan ook de belangrijkste reden was waarom goud voor productiedoeleinden werd ingevoerd.”

Bovennatuurlijke krachten

“Het is bijzonder belangwekkend dat tijdens die periode in Cornwall en het zuiden van Engeland, in vergelijking met Ierland, weinig goud in omloop was,” zegt Chris Standish nog.

Deze vaststelling impliceert dat het product door de Engelse stammen werd uitgevoerd omdat de gouddelvers van mening waren dat hun voorraden een grotere waarde hadden voor de handel en de ruil voor andere gezochte goederen dan voor het eigen gebruik."

"Op dit ogenblik wordt goud gelinkt aan economische rijkdom en het product in universeel uitwisselbaar, terwijl het eveneens een pijler vormt van valuta en economieën over de hele wereld, maar blijkbaar is dat niet altijd het geval geweest.”

“In sommige samenlevingen werd goud bestempeld als een element van bovennatuurlijke of magische krachten,” zegt professor Standish. “In een aantal maatschappijen had goud een grotere functie in het religieuze systeem dan in de economische wereld. De waarde en betekenis van goud kende tussen de verschillende regio’s dan ook wellicht belangrijke verschillen.”

Mogelijk heeft goud volgens de onderzoekers pas tweeduizend later, op het ogenblik dat de eerste muntstukken op de markt kwamen, een universele waarde gekregen. Ook wordt opgemerkt dat de prehistorische economieën meer complexe structuren kenden dan de loutere handel in grondstoffen en had ook het geloofssysteem wellicht een belangrijke rol.

Bron: Express.be