Economische prestatie van de Europese Small en Mid Caps zichtbaar in koersen

Uit een gezamenlijk onderzoek van La Financière de l’Echiquier en MiddleNext blijkt dat de segmenten Small en Mid economisch de meest dynamische zijn en dat die resultaten ook zichtbaar zijn in de beurskoersen.

La Financière de l’Echiquier (LFDE) publiceert in samenwerking met het instituut MiddleNext een artikel over een onderzoek naar het economische gedrag van de Europese Small en Mid Caps. Het gaat om het derde deel van een vierdelig onderzoek dat focust op de voornaamste kenmerken van de Europese Small en Mid Caps , de grote fases in hun evolutie sinds 2000 en de uitdagingen waarmee ze geconfronteerd worden. De uiteindelijke bedoeling van het onderzoek is de belangrijke rol te belichten van Small en Mid Caps voor het financiële systeem.

De steekproef van 1 782 bedrijven vertegenwoordigde in activiteitsvolume 41% van het bbp van de Europese Unie in 2004 en 51% in 2014. En door er de beursgenoteerde bedrijven van 2014 bij te tellen die in 2004 nog geen notering hadden, zou die verhouding stijgen tot 63%.

Economische prestaties van de steekproef 2004-2014

La Financière de l’Echiquier stelt vast dat het universum van 1 782 bedrijven een groei van 58% liet optekenen op 10 jaar tijd, tegenover 27% voor het Europese bbp (deze cijfers houden vanzelfsprekend rekening met de overnames, een van de meest interessante aspecten aan een beursnotering): op de beurs noteren blijkt de groei van bedrijven dus te versnellen.

Micro-segment

29% van deze bedrijven boekten tussen 2005 en 2014 een omzet van meer dan 150 M€ en zijn de drijvende kracht achter de opmerkelijke resultaten, aangezien ze 72% van de kapitalisatie van de substeekproef uitmaken in 2014 (tegenover 50% in 2004). Enkele van de succesverhalen van deze steekproef zijn Asos (Verenigd Koninkrijk), Wiercard (Duitsland), Meda (Zweden), Cramo (Finland), LEM Holdings (Zwitserland), Norwergian Air Shuttle (Noorwegen), Reply (Italië), Naturex (Frankrijk), Ambu (Denemarken) of nog Do&Co (Oostenrijk).

Small-segment

Een kwart van de bedrijven springt uit de band en geeft de prestaties van deze categorie een boost. Success stories zijn onder meer Iliad in Frankrijk, ARM Holding in het Verenigd Koninkrijk, Actelion Ltd in Zwitserland, Elekta in Zweden, Cie Automotive in Spanje, Marine Harvest in Noorwegen, TKH Group in Nederland, Brembo in Italië, Icon in Ierland, United Internet AG in Duitsland, Konecranes in Finland, Per Aarsleff in Denemarken, Econocom Group in België of KTM AG in Oostenrijk. Een groot aantal van deze waarden heeft de Europese Mid Caps een duwtje in de rug gegeven door de toename van hun omvang en liquiditeit.

Mid-segment

Dit segment is een van de voortrekkers van de Europese Mid-indexen die de afgelopen 10 jaar een outperformance lieten optekenen. Success stories in dit segment zijn Easyjet in het Verenigd Koninkrijk, Sika in Zwitserland, Assa Abloy in Zweden, Inditex in Spanje (het merk Zara), Jeronimo Martins in Portugal, ASML Holding in Nederland, Luxottica in Italië, Shire in Ierland, Aurubis in Duitsland, Safran in Frankrijk, Amer Sports in Finland, Novo Nordisk in Denemarken of Andritz in Oostenrijk.

Large-segment

Tien jaar later zien we dit segment evolueren van 44% naar 14% van het panel, en de waarden die blijven stagneren duidelijk (index 96 in 2014). De drie tranches (10/20, 20/50 en 50+) stijgen stuk voor stuk in aantal bedrijven, voortgestuwd door de betere industriële performers van de onderliggende segmenten. We denken aan Rolls-Royce , ABB in Zwitserland, H&M in Zweden, Fresenius MC Se in Duitsland, Christian Dior in Frankrijk en Inbev in België.

De tegenprestatie op de beurs van het segment met een omzet van +50 000 M€ in 2014 kan verrassend lijken ten opzichte van de ‘economische’ progressie die in de lijn ligt van de andere tranches. Die discrepantie is te wijten aan de large caps uit de olie-, telecom-, distributie- en energiesector die de progressie van bedrijven als Audi, BMW , Nestlé of Airbus opslorpen.

Op basis van dit onderzoek trekken de analisten de volgende conclusies:

  • de hiërarchie van de economische prestaties is identiek met die van de beursprestaties. De segmenten Small en Mid zijn economisch de meest dynamische, en die resultaten komen tot uiting in de beursprestaties;
  • deze vaststelling onderschrijft het belangrijkste argument van het onderzoek: de hernieuwing van de beursnoteringen hangt af van de economische groei van een brede basis van Micro, Small en Mid caps;

  • de piramidale structuur van de financiële markt in aantal beursgenoteerde waarden (weinig Large / veel Micro / Small) moet onderhouden worden om de vernieuwing van de Large Caps te garanderen, want zij staan garant voor de wereldwijde aantrekkingskracht van een beurs en financieren de infrastructuur die deze markt in staat stelt te functioneren.

    “Het is van groot belang het principe van communicerende vaten tussen de Small, Mid en Large Caps te begrijpen om de dynamiek aan te wakkeren en te vermijden dat we ons financieel ecosysteem vernietigen”, vertelt Gaël Faijean, beheerder bij La Financière de l’Echiquier en coördinator van het onderzoek.

    “De uitgesproken neiging van de Europese regelgever om de stromen per segment af te zonderen, dreigt de middelen voor de armste segmenten – Micro en Small – te doen opdrogen. En dat brengt de beursintroducties in gevaar die van cruciaal belang zijn voor de vernieuwing op lange termijn van het rijkste segment, de Large Caps.”