‘ETF’s geen optie voor optimalisatie risico en rendement’

De kritiek op de actieve fondsen is de laatste jaren, doorgaans terecht, tot forse hoogtes gestegen. De rode draad is doorgaans dat actieve fondsen geen waarde toevoegen en dat ze doorgaans de strijd van de ETF verliezen. Uiteraard is er ook veel repliek vanuit de actieve hoek, zo ook van fondsmanager Vinay Nadkarni van de Amerikaanse vermogensbeheerder Legg Mason .

Viadnadkarni
Viad Nadkarni

Nadkarni stelt dat ETF ’s zeker interessant zijn maar dat voor de eindbelegger geen doelgericht middel zijn om de portefeuille te sturen op rendement, risico en inkomen. Nadkarni noemt zijn beleggingsfilosofie dan ook ‘anti- ETF ’.

De fondsmanager stelt dat veel van de kritiek op de actieve beleggers zeker terecht is maar ook dat actieve strategieën zoals het bottom-up beleggen in combinatie met risicomanagement op termijn zeker meer opleveren dan de ‘1 size fits all’ ETF ’s.

De onderstaande grafieken tonen aan dat het fonds de individuele correlaties binnen de portefeuilles binnen de perken wilt behouden. Hiermee bedoelt Nadkarni dat er binnen de portefeuille geen dominante correlaties aanwezig mogen zijn. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld valutarisico of een value-tilt.

Nadkarni geeft aan dat bij een ETF er blindelings vol ingestapt wordt in een groep aandelen zonder dat er gekeken wordt naar bepaalde risicofactoren. Door hiervoor juist wel te corrigeren wil de fondsmanager het systematische risico in de portefeuille zo laag mogelijk houden.

Beperking correlaties in de portefeuilles

Leggmasoninvesting

Afsluitend gaf Nadkarni aan dat het bottom-up beleggen vooral gericht is op zoals hij noemt ‘mis-priced future cashflows’. Dit wordt mede gebaseerd op de volgende 5 value-componenten, origineel alfabetisch samengevat:

  • Value
  • Active Share
  • Long Term
  • Unconventional
  • Expectations

    Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
    redactie@analist.nl

    Copyright Analist.nl B.V..
    All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.