'Op financieel vlak zijn de Belgen analfabeten'

Gertbakelants
Gert Bakelants

Dat zegt Gert Bakelants van het beleggersblad De Belegger, in een interview met Humo. Bakelants roept sommige politici op te stoppen met aan ‘aandelenbashing’ te doen. Een meerwaardetaks op aandelen zou volgens Bakelants al helemaal een negatief effect hebben: 'Politici zouden beter aan een gezonde aandelencultuur werken. Daar wordt iedereen beter van,' aldus Bakelants.

‘De rijken worden almaar rijker, schreeuwt iedereen. Wel hier komt mijn goede raad: doe net als die rijken en stap in de beurs, maar niet halsoverkop, niet alles in één keer en niet alles nu.’ ‘Spaarders worden hoe dan ook armer,’ zegt Bakelants even verder.

"Als de mensen morgen 1 euro minder verdienen, staan ze de volgende ochtend in Brussel te manifesteren. Maar dat hun al jaren geld afhandig wordt gemaakt doordat de rentevergoeding op een spaarrekening kleiner is dan de inflatie, waar wordt amper op gereageerd. Vreemd, niet?"

Ook voormalig VRT-journalist Paul D’Hoore spreekt zich in hetzelfde interview voor een (beperkt) bezit van aandelen uit: ‘Eigenlijk zou iedereen met wat spaargeld beter in aandelen beleggen. Wie dat niet doet mist een historisch rendement van gemiddeld 9%.'

Ter vergelijking: wie zijn centen vandaag bij de ''spaarkampioen Rabobank.be stalt, vangt 1,10% per jaar.

Bron: Express.be