Boeing verwacht stortvloed aan orders

De volgende twintig jaar zullen wereldwijd 38.050 nieuwe vliegtuigen moeten worden geleverd. Dat blijkt uit een rapport van de Amerikaanse vliegtuigconstructeur Boeing . De nieuwe raming betekent een toename met 3,5 procent tegenover cijfers die Boeing vorig jaar nog naar voor had geschoven. De aankopen vertegenwoordigen een cataloguswaarde van 5.600 miljard dollar zo stelt USA Today.

Boeing zegt verder te verwachten dat de luchtvaartmaatschappijen over twintig jaar wereldwijd gezamenlijk over 43.000 vliegtuigen zullen beschikken. Dat betekent meer dan een verdubbeling tegenover de huidige vloot.

De Amerikaanse vliegtuigbouwer zegt te verwachten dat het aantal passagiers de volgende twee decennia een gemiddelde jaarlijkse groei met 4,9 procent zal registreren. Die groei zal volgens Boeing vooral ten goede komen aan de budgetvliegers.

Korte tot middellange afstand

De maatschappij zegt vooral een interesse te verwachten voor toestellen die op korte tot middellangse afstand kunnen zorgen ingezet, zoals de B737 van Boeing of de A320 van Airbus.

Op langere afstanden wordt vooral een grotere vraag in het vooruitzicht gesteld voor kleinere toestellen, zoals de B787 Dreamliner van Boeing of de A350 van Airbus, die tweehonderd tot driehonderd passagiers kunnen vervoeren. De vraag naar de grootste vliegtuigen, zoals het model A380 van Airbus, zal volgens Boeing relatief beperkt blijven.

In het rapport wordt nog aangegeven dat de luchtvaartmaatschappijen over twintig jaar 7 miljard passagiers zullen vervoeren. Vorig jaar werden 3,3 miljard passagiers geregistreerd. Elk jaar zullen tussen 2 procent en 3 procent van de vliegtuigen moeten worden vervangen.