Aantal verzekeringsmakelaars op tien jaar tijd gehalveerd

Eind vorig jaar telde België nog 14.750 verzekeringsmakelaars. Dat betekende een daling met 11 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft de krant De Tijd gemeld op basis van cijfers van de Autoriteit Financiële Diensten en Markten (FSMA). Over een periode van tien jaar zou er zelfs sprake zijn van een halvering van het aantal verzekeringsmakelaars. Verwacht wordt dat deze trend zich ook in de toekomst verder zal doorzetten.

De cijfers tonen aan dat vorig jaar bijna achttienhonderd makelaars hun activiteiten hebben stopgezet. Dat betekende volgens de financiële toezichthouder de grootste daling in meer dan tien jaar. Alleen in het begin van dit decennium werd eenmalig een hogere piek geregistreerd, maar dat was vooral te wijten aan een controle van het bestaande bestand, waarbij een groot aantal namen werden geschrapt.

Schaalvergroting

De daling van het voorbije jaar moet volgens De Tijd grotendeels worden toeschreven aan de introductie van een aantal nieuwe regels, waardoor aan de consument een betere bescherming kon worden geboden, maar die vooral oudere makelaars met een kleine portefeuille zou hebben aangespoord om hun activiteiten stop te zetten. Tegelijkertijd werden vorig jaar ook opvallend weinig nieuwe inschrijvingen genoteerd.

Opgemerkt wordt dat de strengere regelgeving uitmondt in een schaalvergroting, zoals eerder ook al in banksector diende te worden geregistreerd. Albert Verlinden, voorzitter van de Beroepsvereniging van Zelfstandige Financiële Bemiddelaars (BZB), maakt gewag van een evolutie naar grotere, maar tegelijkertijd professionele partijen. Die trend zal zich volgens hem ook verder doorzetten.

Wel wordt gewaarschuwd dat de consumenten door het dalende aantal makelaars minder keuze zullen hebben, terwijl ook de concurrentie afneemt, wat de tarieven zou kunnen beïnvloeden. Anderzijds is er ook sprake van een grotere professionalisering.

Bron: Express.be