ECB weet niet of Griekse banken maandag nog open gaan

De Europese Centrale Bank (ECB) weet niet of Griekse banken maandag hun deuren kunnen openen. Dat meldt de ECB bij monde van bestuurslid Benoît Cœuré, aldus persbureau Reuters. Grieken nemen het zekere voor het onzekere en hebben de afgelopen dagen grote bedragen van hun rekening opgenomen.

Volgens Reuters antwoordde Coeuré op de vraag van eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem of de Griekse banken vrijdag nog open kunnen: Vrijdag wel. Maandag weet ik niet.’

De Griekse banken moesten tussen maandag en woensdagavond opnieuw 2 miljard euro aan hun klanten overmaken. Dat is zowat het tienvoud van wat dagelijks onder normale omstandigheden wordt opgevraagd. De Griekse bevolking - in Athene werd donderdagavond massaal betoogd om het land in de eurozone te houden- is duidelijk niet zeker dat er alsnog een akkoord komt met de troïka van ECB, EU en IMF.

Steeds meer insiders denken dat het invoeren van kapitaalcontroles onvermijdelijk wordt. Zo zou worden vermeden dat mensen meer geld gaan opnemen dan de banken in kas hebben. Dat gebeurde al eens in 2013, toen Cyprus een tijd met het faillissement flirtte.

Bron: Express.be

.