Yen blijft zwak aldus Schroders

De komende jaren zorgt het beleid van Japan ervoor dat de yen verzwakt ten opzichte van andere valuta. Het Multi- Asset team van Schroders zoomt dit keer wat meer in op het land van de rijzende zon, dat kampt met een verontrustende demografische ontwikkeling en zucht onder een immense schuldenberg.

De bevolking van Japan vergrijst snel, waardoor een grotere groep economisch minder actieve mensen ontstaat. Dit trekt een zware wissel op de economische groei en zet de al zwakke Japanse begroting nog verder onder druk. Daarnaast bedraagt de staatsschuld 240% van het BBP . Bijna de helft van de staatsinkomsten wordt besteed aan kosten om de schuld te dekken. De belastinginkomsten gaan volledig op aan de staatsschuld en sociale zekerheid. Daarmee is het huidige begrotingsbeleid onhoudbaar op de langere termijn.

De regering probeert via monetaire verruiming, economische hervormingen en budgettaire consolidatie de jarenlange deflatie om te zetten in een inflatoire trend. Schroders constateert echter dat deze maatregelen niet opwegen tegen de demografische tegenwind.

Daarom denkt het Multi- Asset team van de Schroders dat de Bank of Japan (BoJ) een langere periode een ruim beleid moet voeren. Als opkoper van Japanse staatsobligaties drukt de BoJ de obligatierente, terwijl tegelijkertijd de yen wordt verzwakt, om de groei aan te jagen, en de inflatie op te stuwen . Schroders gaat de komende jaren uit van een zwakke yen ten opzichte van de G10-valuta.