ETF Securities ziet grondstoffen verbeteren

Valuta overschaduwt de impact van El Niño voor soft commodities. De scherpe prijsdaling van suiker weegt zwaarder dan zorgen over een mogelijk schaarser aanbod als El Niño zich meer laat gelden. De suikerprijs daalde afgelopen maand met 13,6% als gevolg van een zwakkere Real. ETF Securities voorspelt voor het vijfde jaar op rij een aanbodoverschot in suiker.

De goudprijs is redelijk stabiel en presteerde beter dan andere edelmetalen. Goud en zilver konden niet profiteren van de toegenomen volatiliteit. De verwachting van een rentestap en de sterke dollar drukken op opwaarts potentieel voor edelmetalen. Platina en palladium presteerden slecht. Tegenvallende autoverkopen in China eisten hun tol van met name palladium. Dreigende druk aan de aanbodkant van platina kan de prijs de komende maanden steunen.

Industriële metalen lijden onder de verslechtering van het Chinese economische sentiment. Ondanks krappere fundamentele omstandigheden drukte de tegenvallende Chinese vraag zwaar op de industriële metalen, naast een dure dollar. ETF Securities verwacht wel prijsherstel als optimisme rond het aanbod in de loop van het jaar verslechtert.

De vraag naar olie steeg, de markt reageerde daar positief op. Het aanbod van olie blijft onverminderd hoog. Het risico op een neerwaartse prijsbeweging neemt toe als de groei aan de vraagkant afneemt. De vraag steeg alleen als gevolg van de lage olieprijzen. Zonder die zwakke prijs ziet ETF Securities geen duurzaam herstel van de vraag.