BNY Mellon noemt gezakte obligaties weer aantrekkelijk

De markt zit in een ’Goudlokje-scenario’: niet te heet, niet te koud, maar een saaie, stabiele en matige groei, die niet echt om monetair ingrijpen vraagt. En dit is goed voor de creditmarkten, stelt Adam Mossakowski, fixed income specialist bij Insight, een boutique van BNY Mellon. De piek in de obligatierente ziet hij als een aantrekkelijk instapmoment.

Adammossakowsi
Adam Mossakowski

Ongezonde toestanden

Mossakowski is terughoudend over de Europese creditmarkten, daar zorgt de ECB voor ongezonde toestanden en worden beleggers steeds verder de risicocurve opgedrongen in hun zoektocht naar rendement. Er is een liquiditeitsprobleem in de markt. Maar Mossakowski ziet geen verschil tussen beide kwaden: het kopen in een bullmarket of het verkopen in een bearmarket als de liquiditeit beperkt is.

Treasuries weer aantrekkelijk

Schuldpapier in US Dollar met een lange looptijd heeft een moeilijke periode achter de rug. Volgens Mossakowski kan deze trend omslaan en voor significante winsten zorgen. De creditmarkten hanteren nu een spread die je verwacht in tijden van een recessie en zo erg is het niet. 2% rendement op US investment grade bedrijfsschuld is heel veel compensatie als je kijkt naar de lage faillissementscijfers, vindt Mossakowski. Daarom zoekt hij met zijn team zoveel mogelijk blootstelling aan credit, zonder die delen van de markt op te zoeken die te risicovol zijn.

Volgens Mossakowski biedt de recente piek in de yield op Europese staatsobligaties een aantrekkelijk instapmoment. De uitverkoop raakte ook andere markten en sloeg ongenuanceerd toe. Het doet Mossakowski denken aan de reactie op de Japanse fixed income-markten aan het begin van deze eeuw.

Toen leidde QE ook na een aanvankelijke daling van de rentevergoedingen tot een plotselinge piek en daarmee gepaard gaand kapitaalverlies. De vraag is of een rendement van 2% wel voldoende compensatie biedt voor de volatiliteit die kan leiden tot een verlies van 2% tot 4% in een maand.