Is de Amerikaanse economie klaar voor een renteverhoging?

Bijdrage geschreven door Andrew Lake, hoofdmanager van het Global High Yield Bonds team en co-manager van het Global Strategic Bond team bij Mirabaud Asset Management.

De Amerikaanse economie en de richting van de rente zijn ietwat uit beeld geraakt door het Griekse drama maar het blijft desalniettemin interessant om de vele commentaren te beluisteren en te lezen over de vraag of de tijd rijp is om de rente te verhogen. De bottom line is eigenlijk dat niemand het weet.

Andrewlake
Andrew Lake

Data op de korte termijn blijven onder een vergrootglas liggen en als we inderdaad een renteverhoging in september tegemoet zien zal het waarschijnlijk eerder een beleidsmatige keuze zijn dan eentje met een echte economische reden: een signaal aan de markt dat de tijden aan het veranderen zijn. De inflatie blijft vanuit een fundamenteel perspectief laag en hoewel de lonen weer beginnen te stijgen zou je ook kunnen zeggen dat er echt vaart in de economie moet komen voordat zij een renteverhoging aan kan.

Het ligt echter voor de hand dat we een stijging van slechts 25 basispunten zien, wat een beetje tussen wal en schip in zit. Het zou pas een probleem worden als we vanaf september een programma van regelmatige rentestijgingen tegemoet zien. Ik zie dat scenario zich nu echter niet voltrekken.

Gemengde economische data

De data maken het niet bepaald makkelijker. Behalve van de consequent positieve cijfers op de arbeidsmarkt krijgen we gemengde signalen van de andere indicatoren. De cijfers zijn redelijk maar ook weer niet bepaald denderend. Cijfers uit de bouw, zoals het aantal afgegeven bouwvergunningen, waren goed terwijl andere indicatoren weer zwakker waren maar toch positief momentum van de winter laten zien.

Het tweede kwartaal zal bepalend zijn, zoals ik al vaker heb gezegd. Wat we nodig hebben zijn goede cijfers over het aantal nieuwe woningen, industriële productie, en zelfs een stapsgewijze stijging in de inflatie voordat een echte rentestijging in september verantwoord is.

Griekenland

Het drama dat zich momenteel rondom Griekenland voltrekt en de steeds grotere kans op een default zorgen uiteraard voor zwaktes op de financiële markten. Als Griekenland inderdaad failliet gaat en uit de Eurozone stapt kan dat voldoende zijn voor de beleidsmakers van de Fed om iedere intentie van een rentestijging in september voorlopig ‘on hold’ te zetten. Het risico op een dubbele schok op de financiële markten kan een rem zetten op het prille economische herstel en dat is bij uitstek niet wat de Fed wil.

De Amerikaanse Dollar

De Amerikaanse munt werkt ook als een monetaire rem op de economische groei en de Fed is zich er terdege van bewust dat het van groot belang is om dit aspect goed te managen in samenhang met een rentestijging zonder de economie terug een recessie in te duwen. Griekenland zorgt al voor een lagere Euro en een relatief sterkere Dollar. Als de speculatie over een renteverhoging zich verder doorzet dan zien we waarschijnlijk een sterkere Dollar in de tweede helft van 2015. Dat kan ook de druk op opkomende markten verhogen.

Conclusie

Het draait allemaal om data, data, en nog eens data. Griekenland is een topic op de korte termijn en zou de beslissing van de Fed kunnen beïnvloeden.

Over Andrew Lake

Andrew Lake is hoofdmanager van het Global High Yield Bonds team en co-manager van het Global Strategic Bond team bij Mirabaud Asset Management. Hij heeft 20 jaar ervaring in de financiële wereld en werkt sinds 2013 bij Mirabaud AM. Hiervoor werkte hij o.a. bij Aviva Investors en Merill Lynch Investment Managers. Hij is jurist en heeft een MBA van de Universiteit van Chicago. Hij houdt een blog bij over ontwikkelingen op financiële markten.