Het nut van multi-asset

Multi-asset beleggers putten uit een brede bron van strategieën en sectoren, allen jagen zij een specifiek doel na. Waar liggen volgens de multi-asset specialisten het komende jaar de kansen en welke beleggingscategorieën bieden een stabiel rendement en spreiding in een portefeuille? BNY Mellon Investment Management vroeg het aan vijf specialisten van de asset managers Newton, Alcentra, Standish en Mellon Capital, allen boutiques van de Amerikaanse vermogensbeheerder.

Newton - India en goud

Aandelen uit India zullen goed presteren op de lange termijn, stelt lead manager multi-asset income fund Paul Flood van Newton. Dit komt volgens hem dankzij de gunstige bevolkingsdynamiek en de sterke hervormingsagenda van de huidige regering. Suzanne Hutchins, portfolio manager real return strategy bij Newton zoekt het vooral in bedrijven die een gedegen kasstroom genereren, een sterke concurrentiepositie hebben en een goede kapitaaldiscipline. Rendement wordt vooral door waarderingen gedreven. De ’kudde van beleggers’ drijft op met name het marktsentiment op de korte termijn, maar dat is volkomen losgeslagen van de fundamentele werkelijkheid.

Rendement en spreiding vindt Flood met name in renewable energy assets, die profiteren van een sterke kasstroom, hoge payout en veel subsidie. Hutchins verwacht het meer van cash en soortgelijke investeringen; risico ziet zij vooral in te lange looptijden bij obligaties en te hoge winstverwachtingen. Hutchins breekt een lans voor goud, dat een bruikbare hedge vormt voor onverwachte marktgebeurtenissen. Het edelmetaal biedt diversificatie in een wereld waarin de druk toeneemt om valuta’s te devalueren in een poging de concurrentiepositie te verstevigen.

Alcentra - US high yield

De CIO van Alcentra, Paul Hatfield, heeft een sterke voorkeur voor US high yield, daar zijn de yield en spreads aantrekkelijk, het faillissementsrisico is laag en de marktomstandigheden voor bedrijven gunstig. Deze assets hebben bewezen veerkrachtig te zijn in tijden van stijgende rente en zij presteerden ook goed toen onlangs de kredietmarkten daalden.

Mellon Capital - aandelenmarkten en active currency

De aandelenmarkten blijven aantrekkelijke kansen bieden, meent Jason Lejonvarn, strateeg bij Mellon Capital, maar zijn voorkeur is wel verschoven van de VS naar aandelen uit de kernlanden van Europa. Spreiding en rendement zoekt Lejonvarn in active currency. Het normaliseren van de rente in de VS en het VK stimuleert de divergentie in de valutamarkten.

Standish - Latijns-Amerika en de periferie van Europa

Volgens Raman Srivastava, co-deputy CIO bij Standish, zijn veel sectoren in fixed income veel te hoog geprijsd, met name staatsobligaties en credit met een hoge kredietwaardigheid. Er valt nog value te vinden in lokale markten in Latijns-Amerika en high yield-bedrijfsobligaties. Daarnaast vindt Srivastava schuldpapier uit Australië en bepaalde perifere landen uit Europa nog aantrekkelijk. Volatiliteit zal relatief laag blijven, verwacht hij. Bij een stijgende rente kan een long US dollar positie dempend werken. Daarnaast bieden delen van de securitisatiemarkt mogelijkheden voor spreiding.