Schroders ziet economie VS kalmer groeien

Het herstel van de financiële crisis is nu zo’n vijf jaar aan de gang en de groei laat zich volgens Keith Wade en Azad Zangana, economen bij Schroders , het beste vergelijken met de afvlakkende grafiek van een vierkantswortel. Na de crisis en het aanvankelijke herstel ontwikkelt de groei van de wereldeconomie zich verder vlak.

Groei stabiel

Keithwade
Keith Wade

Voor het vierde jaar op rij blijft de economische groei steken rond de 2,5%. De lage groeicijfers komen met name door de groeivertraging in de opkomende markten. De oorzaak daarvan moet gezocht worden bij een vraaguitval in de VS en Europa.

Positieve impulsen

Op korte termijn zien de economen van Schroders een aantrekkende activiteit in de ontwikkelde landen dankzij een toename van de consumentenbestedingen in de VS en een economische wederopstanding van Europa en Japan.

Deze trends zijn een gunstige voorbode voor de rest van het jaar. De leidende indicatoren wijzen op een robuust tweede jaarhelft; de lagere energiekosten, het ruime monetaire beleid en de afnemende bezuinigingsdruk stimuleren de vraag in de Westerse landen.

Lagere kredieten -> lagere groei

Azadzanganaschroders
Azad Zangana

Ondanks deze gunstige vooruitzichten voor de rest van het jaar zit een terugkeer naar groeicijfers van voor de crisis er niet in. Toen was de VS de locomotief van de wereldeconomie, de assetprijzen stegen en de kredietverlening piekte. Dat laatste ontbreekt nu. De trendgroei is zwakker dan tien jaar geleden, de arbeidsmarkt wordt krapper en lonen en inflatiedruk beginnen te stijgen. De VS nadert het einde van zijn economische cyclus en de sterke dollar werkt een verdeling van de vraag in de rest van de wereld in de hand.

De Amerikaanse economie is niet meer in staat om opnieuw de rol van locomotief voor de rest van de wereldeconomie te vervullen. Japan en de eurozone lijken daar ook niet voor weggelegd te zijn, evenmin als China en India. Rest niets anders dan een vlak herstel, volgens de grafiek van een vierkantswortel.