Schroders nog steeds behoudend over economie VS

Aandelen zullen bovenmatig blijven presteren dankzij het ruime monetaire beleid, verwacht Keith Wade, hoofdeconoom van Schroders . Het afgelopen kwartaal zag men een uitverkoop van obligaties en vlakke aandelenmarkten. Maar de vooruitzichten voor de aandelenmarkten blijft relatief gunstig.

Keithwadeschroders
Keith Wade

Tot nu toe heeft de Japanse Nikkei het beste gepresteerd van alle ontwikkelde economieën. Onder de opkomende markten is China de onbetwiste winnaar, al lijkt het tij daar te keren. De rally van de Chinese aandelen had alles te maken met stimulering en staat los van de economische fundamentals. India presteert dit jaar vlak, terwijl vorig jaar de markt met 30% gestegen was. Het uitblijven van ’big bang’ hervormingen heeft de euforische stemming rond premier Modi laten verstommen.

Verschuiving correlatie

Wade constateert een verschuiving in de correlatie van de dollar en het risicobereidheid. Na de financiële crisis ging een zwakke dollar gepaard met sterke aandelenmarkten. Maar sinds de Fed zijn opkoopprogramma heeft beëindigd, is er een positieve correlatie tussen dollar en S&P500 ontstaan. De focus van de markten ligt meer op de zwakkere bedrijfswinsten. Daarmee fungeert de dollar niet langer als een hedge tegen een daling van risicovolle activa.

Enerzijds ziet Wade factoren die steun verlenen aan positieve vooruitzichten voor de aandelenmarkten, anderzijds loopt de cyclus in de VS ten einde. Positief punt is dat de groei aantrekt in de ontwikkelde economieën. De consumentenbestedingen verbeteren in de VS en Europa. In Azië en de opkomende markten is het beeld echter gemengd.

VS productiviteit laag

De groei pakt positief uit voor aandelen als deze duurzaam is en zich vertaalt in hogere bedrijfswinsten. In de VS blijft de productiviteit zwak, terwijl de kosten voor arbeid oplopen. Dit maakt de marges kleiner, of leidt tot meer inflatie als de oplopende kosten kunnen worden doorberekend aan de klanten. Wade verwacht een slechts matige stijging van de bedrijfswinsten, gezien de margedruk.

Omdat de bedrijfswinsten in de VS onder druk staan, kan dit als een rem op de aandelenkoersen werken. Daarnaast zorgt een rentestap van de Fed voor druk op de aandelenmarkten. Dat maakt Wade voorzichtiger met aandelen, hoewel er geen echt alternatief voor handen is. De risicopremie op aandelenmarkten versus obligaties blijft nog altijd aantrekkelijk. De beleggers doen er echter goed aan om buiten de VS te kijken, met name in Europa en Japan.