Vietnam verhoogt plafond voor buitenlands eigendom

Veel internationale beleggers zijn nog wat huiverig om in frontier-markten te beleggen, vooral vanwege zorgen over de liquiditeit en de beperkingen aan buitenlands eigendom. Maar voor gespecialiseerde beleggers in deze markten, zoals T. Rowe Price , tekenen zich duidelijk een groot aantal structurele verbeteringen af.

Oliverbelltroweprice
Oliver Bell

Verruiming

Een goed voorbeeld hiervan zagen we vorige week in Vietnam, toen premier Nguyen Tan Dung bevestigde dat de maximumgrens voor buitenlands eigendom in een aantal Vietnamese bedrijven in september zal worden verhoogd van 49% naar 100%. Er zullen echter waarschijnlijk uitzonderingen blijven gelden voor staatsbedrijven en sectoren die van strategisch belang worden geacht.

Stimulering

Premier Dung probeert al enige tijd de regels aan te passen, omdat hij inziet dat deze beperkingen de verdieping van de financiële markten belemmeren en de economische groei kunnen afremmen. En hoewel de versoepeling slechts op een aantal sectoren van toepassing is, is deze ontegenzeggelijk zeer gunstig voor de toegang van buitenlandse beleggers, de indexwegingen en de daarmee samenhangende kapitaalstromen.

De maatregel verhoogt de kans dat de status van Vietnam door MSCI wordt opgewaardeerd van Frontier Communications Market naar Emerging Market, wat tot dusver niet mogelijk was vanwege het illiquide karakter van de markt en het feit dat het land niet voldeed aan de toegankelijkheidseisen.

VS positief

Een andere uitermate positieve, en misschien nog belangrijkere ontwikkeling was dat de Amerikaanse senaat het groene licht gaf aan de Trade Promotion Authority. Dit maakt de weg vrij voor de afronding van een baanbrekend vrijhandelsakkoord, de Trans-Pacific Partnership (TPP). Dit is een overeenkomst tussen 12 landen, die samen goed zijn voor circa 40% van het wereldwijde bbp.

TTP

Voor veel economieën in Azië zou de TPP een enorme stimulans betekenen. Kleinere landen zoals Vietnam krijgen preferentiële toegang tot grotere ontwikkelde markten, zoals Japan en de VS. Ook kan de TPP de aanzet geven tot andere overeenkomsten, zoals een vrijhandelsverdrag voor heel Azië. Volgens sommige schattingen zou het bbp van Vietnam dankzij de TTP tot 2025 met meer dan 13% kunnen groeien.

Al met al zijn we optimistisch over Vietnam, dat de hoogste absolute en relatieve weging in ons T. Rowe Price Frontier Communications Markets Equity Fund heeft. Op dit moment is er in het land een cyclisch herstel gaande, met een toenemend consumentenvertrouwen en stijgende vastgoedprijzen. Ook de top-down waardering is aantrekkelijk, want de MSCI Vietnam Index heeft een K/B van 2,3 en ligt daarmee aan de onderkant van zijn bandbreedte over vijf jaar (tussen 1,8 en 3,5).