VFB : Speculatietaks is hatelijk en nutteloos

De Vlaamse Federatie van Beleggers, VFB, nam kennis van het voornemen van de regering-Michel om een zogenaamde speculatietaks in te stellen op de meerwaarden op aandelen, bij verkopen binnen de zes maanden na aankoop.

Paulhuybrechts
Paul Huybrechts

Dit is een hatelijke en nutteloze taks. Deze taks is niet gericht tegen ‘high frequency trading’ of ‘shorting’, want dat gebeurt niet vanuit België. En als er in België nog ‘daytraders’ overblijven, dan steken die nu het kanaal over.

De regering viseert wel de gepensioneerde die zijn pensioen aanvult met een gelukkig ritje op de beurs. Of de student die zo wat zakgeld verdient. De belasting zal dan ook weinig of niets opbrengen.

Vraag is nog of deze ‘speculanten’ hun verliezen zullen mogen aftrekken van hun winsten. Vaak zijn die verliezen per saldo namelijk groter.

Meerwaarden

Actieve aan- en verkopen op de beurs gebeuren vooral in kleinere aandelen, vaak biotech- of hightech-bedrijven die nog lang geen winst maken. Daar bestaat de enig mogelijke opbrengst uit koerswinsten, dus meerwaarden. Wie daarin belegt, moet zijn groot risico kunnen afdekken door soms winst te nemen als er koerswinst is, om zo de onvermijdelijke verliezen te compenseren. De speculatietaks zal dan ook wegen op de koersvorming en de liquiditeit van tientallen kleinere nieuwkomers op de beurs.

Toch zorgen precies deze bedrijven voor toekomstperspectief en tewerkstelling. Als de Belgische regering niet langer wenst dat deze bedrijven ook bij Belgische particulieren kapitaal ophalen, dan zullen deze nieuwe beursintroducties elders gebeuren. De Brusselse beurs zal dan verder verschrompelen.

VFB heeft zich in de besprekingen over de ‘tax shift’ altijd constructief opgesteld. De kost van arbeid is in België inderdaad te hoog en de vermogenden kunnen op een redelijke manier bijdragen tot de verlaging hiervan. Maar met de speculatietaks staat de regering een actieve en levendige aandelenbeurs naar het leven. Dit is een recept voor financiële woestijnvorming.