Nu ook historische sectorrendementen beschikbaar | Belgische aandelen +47% afgelopen 10 jaar

Het is alweer een tijd geleden dat u een update van onze kant heeft ontvangen. Zoals wij eerder verwacht hadden was alle aandacht omtrent de ontwikkelingen rondom de Griekse schulden pure ruis voor de aandelenbeleggers. Zoals altijd raden wij aan om stoïcijns de buy & hold-strategie te hanteren en niet achter de marktperikelen aan te gaan handelen.

Historische rendementen per beurs en sector

Recent hebben wij een nieuwe toepassing bij de pagina met de aandelenrendementen nu ook de sectoren toegevoegd. Hierdoor ziet over de looptijden 10, 5, 3, 1 jaar en de afgelopen 3 maanden de historische (gelijkgewogen) rendementen.

Rendementen per land, index en sector

Hierdoor heeft u direct een overzicht van de ontwikkelingen per sector op de langere termijn. Zoals u kunt vermoeden zien we dat het gros van de aandelen die wij dekken (bijna alle beursgenoteerde aandelen in de VS en Europa) op de langere termijn zeer hoge rendementen hebben opgeleverd. We moeten er wel bij benadrukken dat u hier alleen de overlevende bedrijven ziet (dus de winnaars). De rendementen van de aandelen die van de beurs af zijn (ofwel door een overname of een faillissement) zijn nog niet hier bij verwerkt. We moeten benadrukken dat dit rendementen exclusief dividenduitkeringen zijn. Grosso modo zou u gemiddeld jaarlijks daarom er nog zo'n 2% bij op mogen tellen om het totaalrendementen te berekenen.

Op korte termijn gaan we daarom ook de niet meer bestaande bedrijven aan het spectrum toevoegen zodat de historische rendementen van aandelen eindelijk beter inzichtelijk worden. Want als u immers naar aandelenindices zoals de AEX-index of de Dow Jones kijkt, dan zijn dit ook de rendementen exclusief de niet meer bestaande/niet meer beursgenoteerde bedrijven (delisting bias). Het beleggen in aandelen levert ons insziens dan ook al snel een te positief beeld op.

Hoe langer de beleggingstermijn hoe hoger de rendementen, Nederland dissonant

Via de pagina met de aandelenrendementen ziet u al vrij snel dat het beleggen in aandelen juist voor de langere termijn is. We zien in bijna alle landen dat hoe langer de beleggingstermijn is, hoe hoger de aandelenrendementen. Nederland is hier echter een dissonant want het gemiddelde rendement over de afgelopen 10 jaar van alle Nederlandse aandelen licht op een schamele 17% terwijl dat voor onze Oosterburen ruim 115% is. Andere hoge lange termijnuitslagen zien we o.a. in de VS (+80%), Zwitserland (+46%) en Polen (+84%). Mede om deze reden raden wij sterk aan om veel van uw aandelenportefeuille absoluut over de grens te beleggen.

Belgische aandelen relatief vlak

We zien verder dat de Belgische aandelen over de afgelopen 3, 5 en 10 jaar circa 40% in totaal hebben opgeleverd. Dit impliceert dus forse ritten omhoog en omlaag. Daarnaast zien wat de Belgische aandelen over de afgelopen 12 maanden circa 11% wonnen.

Nieuwsbrief naar de maandag en vrijdag

Mede door de zomerperiode schroeven wij de frequentie van de nieuwsbrief nog verder terug van 3x per week naar 2x. In onze ogen is het vooral in deze nieuwsarme periode volstrekt onzinnig om dagelijks over beursontwikkelingen te rapporteren. Voortaan ontvangt u de nieuwsbrief op de maandag en de vrijdag.

Verder is ons datateam nog steeds druk met de afronding van de jaarcijfers van veel Amerikaanse, Russische en Europese bedrijven. Zeer binnenkort ziet u dan weer de up-to-date cijfers, waarderingen en ratio's van bijna heel beursgenoteerd Amerika, Europa en Rusland. Via de aandelenfilter kunt u de aandelen inmiddels ook op CAPE, marktkapitalisatie en boekwaarden filteren.

Wij wensen u nog een prettige zomer toe.

Mocht u nog vragen en/of opmerkingen hebben dan vernemen wij deze graag.

Met vriendelijke groet,
Ronald Kok
Directeur analist.be

PS u kunt ons ook via het Twitter-account analist.be volgen. Hier treft u dagelijkse tweets van de redactie.

Analist.be Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
redactie@analist.be

Copyright Analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.