Schroders: China legt mogelijk kiem voor toekomstige crisis

De beleidsmakers grepen wereldwijd opnieuw in en de markten konden weer een zucht van verlichting slaken. Echter, zowel in Griekenland en China worden de problemen vooruitgeschoven en blijven onderhuids bestaan, schrijven Keith Wade en Craig Botham van Schroders .

Craigbotham
Craig Botham

VS nadert einde groeicyclus

Het lijkt erop dat de Amerikaanse economie het einde nadert van haar groeicyclus, nu lonen beginnen te stijgen en arbeidsproductiviteit afneemt. Met een zwakke groei en beperkte speelruimte voor stimulerende beleidsmaatregelen is er weinig nodig om de VS in de gevarenzone te laten belanden. Een harde landing van de Chinese economie of deflatie in de Eurozone bijvoorbeeld kunnen dusdanige gevolgen hebben voor de wereldeconomie dat de VS in een recessie wordt geduwd.

De Amerikaanse centrale bank staat voor het dilemma van te vroeg verkrappen met als risico dat de economische activiteit afneemt of te lang stimuleren met als risico dat inflatie toeneemt. Alles afwegende, denkt Wade dat de FED neigt naar hogere inflatie. Argumenten om de rente te normaliseren worden sterker.

Kostbare vergissing in China

De crash op de Chinese aandelenmarkten heeft dan wel niet de magnitude om de economie aan het wankelen te brengen, maar mogelijk wordt de kiem gelegd voor een toekomstige crisis. De rally stond los van de fundamentals en dreef vooral op stimulering van overheidswege. De impact van de crash op de geloofwaardigheid van de Chinese overheid kan enorm zijn. Daarom trekt de overheid van alles uit de kast om de val van de aandelenkoersen te stuiten. Maar het reddingspakket kan op termijn nieuwe problemen veroorzaken, vreest Botham.

Door de interventies vindt een versterking van misallocaties plaats, liquiditeit wordt weggetrokken uit de creditmarkten. Het verzwakt de impact van de kredietgroei op de investeringen en het BBP .

Botham denkt dat de val van de aandelenkoersen na het tijdelijke herstel vorige week grotendeels door winstnemingen werd veroorzaakt. Beleggers hebben weinig vertrouwen in een door de overheid gesponsorde rally. Diezelfde overheid zal nog meer maatregelen nemen, omdat haar reputatie ermee gemoeid is. Het zal echter een kostbare fout blijken te zijn.