Schroders voorziet voor Spanje geen Griekenland-scenario

De spanning is er in Griekenland wat vanaf. Verschuift de aandacht van beleggers nu naar de cruciale verkiezingen in Portugal en Spanje later dit jaar? Dreigt daar eenzelfde politieke verandering als in Griekenland, met alle gevolgen van dien? Azad Zangana, Europees econoom bij Schroders weegt deze risico’s af in een nieuwe Economic & Strategy Viewpoint.

Herstel in Spanje

Azadzanganaschroders
Azad Zangana

De omvang van de Spaanse economie maakt een Syriza-achtige verschuiving een veel groter risico. Veel pijn is al genomen in Spanje en ook in Portugal. Daar worden nu de vruchten van geplukt in de vorm van economisch herstel. Gecombineerd met het dramatische mismanagement van Syriza in Griekenland, maakt dat de steun voor de anti-bezuinigingspartijen, zoals Podemos in Spanje, tanende is. Ook in Portugal lijken de gevestigde partijen af te steven op een consolidatie van de macht.

Spanje sterker

Beleggers hechten waarde aan een stabiele overheid. Volgens Zangana zal de economische ontwikkeling de komende maanden daarin doorslaggevend zijn. De pijnlijke maatregelen die al in een vroeg stadium genomen zijn, betalen zich nu uit in extra groei en stabieler overheidsfinanciën. Al met al acht Zangana een herhaling à la Griekenland op het Iberisch schiereiland klein.

Analist.be Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
redactie@analist.be

Copyright Analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.