ETF-Securities over de waarde van edelmetaalratio's

Sommige edelmetaalratio’s zijn een handvat om de relatieve waarde te bepalen, andere kunnen misleidend zijn. Onderliggende fundamentals, sentiment en de economische cyclus zijn ook factoren die in ogenschouw genomen moeten worden, stelt Martin Arnold van ETF Securities. Met een groei van de economische activiteit zullen de edelmetalen met een industriële toepassing het meeste profiteren. Of een ratio een goede graadmeter is, kan onder meer worden afgemeten aan de correlatie.

Martinarnold
Martin Arnold

Goud -zilver ratio gaat dalen

Goud en zilver hebben historisch gezien een hoge correlatie. Een groot deel van de vraag naar zilver komt uit de industrie. De goud-zilver ratio noteert momenteel hoog. De onderwaardering van zilver zal verdwijnen, verwacht Arnold, als de industriële vraag aantrekt. Daarom verwacht hij dat de ratio zal dalen tot het langetermijngemiddelde.

Goud kent ook een seizoenseffect. Het derde kwartaal is historisch gezien een van de beste voor goud. Gemiddeld steeg goud in Q3 met 6%, onder meer vanwege aanstaande Indiase feestdagen. Een opmars van goud trekt mogelijk de zilverprijs mee omhoog.

Goud -platina ratio biedt weinig houvast

De goud-platina ratio berust op het feit dat beide metalen gebruikt worden in de juwelenbranche. De correlatie is volatiel. Momenteel is de ratio hoog, maar de onderliggende fundamentals zijn verschillend. Deze ratio biedt volgens Arnold te weinig houvast om een relatieve waarde te bepalen.

De vraag naar platina komt maar deels uit de juwelenbranche, 60% van de vraag komt echter uit de industrie. Als de wereldeconomie aantrekt zullen vooral de edelmetalen die in de industrie worden toegepast profiteren. De cyclische eigenschappen van platina zullen de komende tijd meer naar de voorgrond komen, denkt Arnold.

Platina-palladium ratio beter geschikt

De platina-palladium ratio is een betere graadmeter om de relatieve waarde van deze groep edelmetalen te bepalen. Arnold verwacht dat de vraag uit China naar deze beide edelmetalen zal normaliseren, waardoor de ratio naar het langjarig gemiddelde beweegt. Deze ratio wijst erop dat platina momenteel ondergewaardeerd is.

Analist.be Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
redactie@analist.be

Copyright Analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.