VS Investment Grade bedrijfsobligaties populairste vastrentende sector

De vraag binnen de sector in het algemeen is echter afgenomen: in het 2de kwartaal van 2015 gaf 28% de voorkeur aan deze sector tegen 39% in het vorige kwartaal. Amerikaanse Investment Grade bedrijfsobligaties vormen nog altijd de populairste vastrentende sector onder institutionele beleggers, al is de populariteit het afgelopen kwartaal gedaald. Dit blijkt uit de meest recente Risk Rotation Index van NN Investment Partners.

Valentijnvannieuwenhuijzen
Valentijn van Nieuwenhuijzen

EM-leningen in mineur

De resultaten voor de overige sectoren uit de meest recente enquête zijn: Amerikaanse High Yield obligaties (23%); High Yield obligaties in euro (22%); Investment Grade bedrijfsobligaties in euro (21%); bedrijfsobligaties uit opkomende landen (14%); leningen uit opkomende landen in harde valuta (10%); en leningen uit opkomende landen in lokale valuta (10%). Al deze sectoren zagen hun populariteit het afgelopen kwartaal eveneens afnemen, terwijl obligaties uit de perifere eurolanden het afgelopen kwartaal stegen van 4% naar 6%.

Voorkeur investment grade

"Vanuit het oogpunt van kwaliteit, spreiding en duration blijven Amerikaanse Investment Grade bedrijfsobligaties een aantrekkelijke beleggingscategorie", aldus Valentijn van Nieuwenhuijzen, hoofd strategie, Multi Asset bij NN Investment Partners. "Rentestijgingen vormen in de toekomst een probleem. Toch bieden deze Amerikaanse bedrijfsobligaties nog altijd aantrekkelijke opbrengsten, met name voor instellingen die hun verplichtingen moeten matchen."

Kansen in high yield

"Ook Amerikaanse en Europese High Yield leningen worden als aantrekkelijk gezien. Hoewel het gebrek aan liquiditeit in deze fondsen een punt van zorg is geweest, zijn beleggers ook bereid meer kredietposities in te nemen. Er liggen nog steeds aanzienlijke kansen om waarde te creëren voor beheerders die de juiste afweging maken, vooral met betrekking tot Europese High Yield obligaties. Deze bieden een aantrekkelijke vergoeding omdat de kans op wanbetaling naar verwachting laag blijft en de renteverschillen zich op een redelijk niveau bevinden."

1. Bevindingen uit eigen onderzoek van NN Investment Partners op basis van een in juli 2015 door Citigate Rogerson uitgevoerde enquête onder 120 internationale institutionele beleggers