Schroders: De gevolgen van devaluatie yuan voor Europese aandelen

De directe impact van de devaluatie van de Chinese munt op Europese aandelen is beperkt. Wel zijn er bepaalde sectoren en bedrijven die een grotere blootstelling kennen en dus geraakt kunnen worden, schrijft Martin Skanberg, Europese aandelenspecialist bij Schroders .

Martinskanberg
Martin Skanberg

Naar de achterliggende reden voor de devaluatie wordt nog gegist. Het kan politiek gemotiveerd zijn omdat China een meer marktgedreven wisselkoers van de yuan wenst, zodat opname van de munt in het SDR-mandje van het IMF mogelijk wordt gemaakt. Maar de markten houden ook rekening met zwakkere fundamentals voor de Chinese economie nu de groei van het BBP afneemt en de handel krimpt, waarbij zowel de import, alsook de export op een aanzienlijk lager niveau liggen.

Gematigde impact door beperkte blootstelling

:Een mogelijk gevolg van de devaluatie van de yuan dat Skanberg ziet is een toename van geïmporteerde deflatoire druk in de eurozone. Aan de andere kant kan dit tot uitbreiding van de steunmaatregelen van de ECB leiden, waarmee Europese aandelen op zich worden gesteund.

Desalniettemin, vanuit Europa gaat 6% van de export naar China, 10% van de import komt uit dat land. Voor de eurozone is de handel binnen de muntunie van groter belang. Een zwakkere yuan zorgt voor lagere exportopbrengsten, maar ook lagere importprijzen. Skanberg schat de blootstelling van Europese aandelen aan Chinese verkopen op zo’n 6%. Daarom voorspelt hij een matige impact van de valutaschommelingen op de eurozone.

De sectoren die harder geraakt worden dan andere zijn onder meer luxe goederen, technologie, automotive, kapitaalgoederen, chemie en mijnbedrijven doordat zij hun omgerekende winsten zien afnemen en te maken krijgen met hevigere concurrentie van Chinese producenten die van een lagere yuan profiteren.