Magic Formula werkt ook in de Benelux

Joelgreenblatt
Joel Greenblatt

Het bekende boek “The little book that beats the Market” van de Amerikaanse beleggingsgoeroe Joel Greenblatt geldt als één van de bekendste boeken op het gebied van waardebeleggen. Joel Greenblatt toonde aan dat via zijn ‘Magic Formula’ dat hij voor de Amerikaanse markten relatief eenvoudig een fors rendement kon behalen.

Earnings Yield en ROI

De zogenaamde ‘Magic Formula’ komt neer op het kopen van aandelen met een hoge ‘earnings yield’ en met een hoog rendement op hun investeringen (ROI). De ‘earnings yield’ is de inverse van de koers/winst-verhouding. De ‘Magic Formula’ kiest dus voor aandelen met lage koers/winst-verhoudingen.

Pimpostma
Pim Postma, MSc Finance student Tilbury Universiteit

Greenblatt belegt zijn portefeuille doorgaans in 30 aandelen die hier het beste aan voldoen. De onderzoeken van Greenblatt waren alleen voor Amerikaanse aandelen over de periode 1988 tot en met 2004. Daarom kan het onderzoek inmiddels gedateerd en redelijk beperkt genoemd worden.

De Nederlandse student Pim Postma deed dit jaar zijn scriptie voor de universiteit van Tilburg met als doel om te kijken of de ‘Magic Formula’ ook voor de aandelen in de Benelux waarde heeft. Postma deed zijn onderzoek over de periode 1995 tot en met 2014. Over deze periode leverde de ‘Magic Formula’ jaarlijks een gemiddeld rendement op van 7,7 procent. Dit zonder een hoger risico. De outperformance ligt weliswaar lager dan in de VS maar kan zeker significant genoemd worden.

Resultaten onderzoek Magic Formula voor Benelux

Valuebeleggen

Rendement Magic Formula Benelux 1995-2014

Magicformulagreenblatt

Gehanteerde methodiek

  • Verwijderen van nutsbedrijven en financials uit het spectrum. Tevens worden bedrijven met een marktkapitalisatie van minder dan 10 miljoen buiten beschouwing gelaten.
  • Sorteren van de aandelen op rendement op het geïnvesteerd vermogen (ROIC)
  • Sorteren van de aandelen gebaseerd op earnings yield van hoog naar laag.
  • Combineren van beide selecties tot 1 totaalselectie
  • Het jaarlijks kopen van de 10 beste aandelen op 31 maart
  • Het jaarlijks verkopen van de portefeuille op 31 maart. Aandelen die in de top 10 blijven worden in de portefeuille gehouden.
  • Het herhalen van deze stappen van 1995 tot en met 2014.

    Klikt u hier voor het onderzoek van Postma.

    Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
    redactie@analist.nl

    Copyright Analist.nl B.V..
    All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.