Waardestrategieën domineren aandelenscreeners

Zoals de meeste lezers weten zijn wij sterke voorstanders van het gebruik van aandelenscreeners (wij bieden deze aan via Analist Pro). Hiermee bedoelen we het selecteren van aandelen op basis van diverse variabelen door gebruik te maken van filters (de aandelenfilters). Wanneer we de rendementen van onze aandelenscreeners vergelijken met die van de meest populaire aandelenindices dan zien we een forse outperformance door de aandelenscreeners.

Outperfromance klassieke factoren

Zo leverde de gemiddelde aandelenscreener circa 9,5 procent per jaar op. Dit is nog de ontvangen dividenden zodat het gemiddelde rendement ruim boven de 10 procent komt. Uiteraard is er niet 1 aandelenscreener die steevast hoge rendementen oplevert. Wat we wel zien is dat de meeste aandelenscreeners die op combinaties van waarde, kwaliteit en groei zijn gebaseerd doorgaans sterk scoren. Dit wisten we ook al uit de academische onderzoeken zoals die van Fama en French met hun beroemde 3 factormodel dat stelt dat o.a. de boekwaarde en de omvang dominante factoren zijn voor aandelenrendementen.

Best aandelenscreeners Analist Pro

Aandelenscreeners

De grafiek hier boven toont de ontwikkeling van 100 euro geïnvesteerd in de diverse aandelenscreeners. U ziet dat er de eerste jaren niet zoveel verschillen zijn maar dat na een jaar of zes het effect van de hogere herbeleggingen (zegmaar het rente op rente effect) steeds meer optreedt. Hiermee bedoelen we dat de hoge rendementen een steeds hogere voorsprong geven. Verder zien we dat 2008 ook voor deze topscreeners een slecht jaar was met rendementen tot zeker min 50 procent. Deze klappen werden echter weer snel ingelopen.

Lagere koers/winst-verhoudingen outperformen

We zien deze resultaten ook goed terug in de analyse van de aandelenscreeners: aandelen met de lagere koers/winst-verhoudingen doen het wereldwijd op de langere termijn beter dan die met de hogere koers/winst-verhoudingen. U ziet dat de aandelenscreener met de aandelen met koers/winst-verhoudingen tussen de 5 en de 10 op plaats 13 staat, met een rendement van circa 15 procent per jaar. Onderaan onze lijst vinden we de aandelen met de koers/winst-verhoudingen van boven de 40, die met amper 4 procent per jaar dus 11 procent minder renderen.

Beste aandeelenscreeners: Jim Slater Zulu op 1

Met een gemiddeld jaarrendement van maar liefst 22 procent (inclusief dividenden) staat de Jim Slater Zulu screener met stip op 1. Dit aandelenmodel selecteert de aandelenscreeners op basis van:

  • een hoog rendement op haar activa (minimaal 10 procent)
  • positieve kasstromen over de afgelopen 2 jaar
  • een gemiddelde nettowinst over de afgelopen 2 jaar van minimaal 20 procent
  • een stijgende omzet over de afgelopen 2 jaar


    U ziet al dat deze aandelenscreener vrij kieskeurig is, dit resulteert daarom ook in een relatief laag aantal aandelen. Relatief bekende namen die nu in deze screener zijn, zijn onder andere NVR, Thor Industries, Daetwyler, Royal Mail en Holmen. Het feit dat deze screener in relatief weinig aandelen investeert (omdat haar criteria erg streng zijn) lijkt niet veel negatieve impact op het rendement te hebben. Immers bij een laag aantal aandelen is er een erg lage spreiding en dus een hoog risico maar dat lijkt bij deze screener dus mee te vallen.

    Op plaats 2 met ruim 20 procent per jaar staat het waarde/groei model van Ronald Kok (oprichter van o.a. Analist.nl en Analist.be). Dit model richt zich op een combinatie van relatief laag gewaardeerde aandelen in combinatie met groeiende omzetten en kasstromen.