Skagen: Impact groeivertraging China groter dan groeiversnelling VS op wereldeconomie

Torgeir Høien, fondsbeheerder bij Skagen Tellus, vergelijkt de mondiale effecten van het Amerikaanse groeicijfer met die van China. Onlangs werd het groeicijfer voor de VS in het tweede kwartaal naar boven bijgesteld tot 3,7% (QoQ), waarmee de grootste economie ter wereld op jaarbasis 2,7% (YoY) groeit.

Hapering China

Torgeirhoien
Torgeir Høien

Het Chinese groeiwonder begint te haperen, veel turbulentie in de markten komt door de onzekerheid rond de groei van de tweede economie ter wereld en de gevolgen daarvan voor de wereldeconomie. Chinese statistieken vermelden dat de groei in Q2 op 7% (YoY) neerkomt, maar analisten menen dat een groei tussen de 6% en 4% realistischer is. De groei in de VS ligt wel lager, maar de economie is groter. Het kan dus betekenen dat de VS meer goederen en diensten levert aan de wereldeconomie dan China.

Als Høien kijkt naar de global output, dan zou het zomaar kunnen dat de bijdrage van de VS groter is dan die van China. Maar neemt hij ook de interactie tussen het BBP en het cumulatieve effect op de global output in ogenschouw, dan blijkt de Chinese economie meer verbonden te zijn met de rest van de wereld dan de VS. Dit betekent dat groei van het BBP in China een groter positief effect heeft op global output dan een gelijke groei van het BBP in de VS.

Anders gezegd, een hogere groei in de VS is goed voor de wereldeconomie, maar de vertraging in China heeft waarschijnlijk een grotere impact dan de versnelling in de VS.