BNY Mellon heeft vertrouwen in China

De extreme uitslagen op de wereldwijde aandelenmarkten geven te denken. Maar Simon Cox, strateeg bij BNY Mellon IM, wil een stap terug doen en de paniek in een context plaatsen.

Simoncox
Simon Cox

China poogt de val van de aandeelmarkten te stuiten, maar het debat over onderliggende oorzaken gaat door. Bij een dergelijke ineenstorting van de koersen rijst de vraag of het een weerspiegeling is van economische problemen in het land, erop anticipeert of ze veroorzaakt. Cox wil niet teveel belang hechten aan de Chinese aandelenmarkten, die eerder dit jaar zeepbellen bliezen zo groot als heteluchtballonnen. In die zin is de voorspellende waarde van de Chinese aandelenmarkten met een korreltje zout te nemen.

Verzwakking

De val weerspiegelt iets anders, stelt Cox. De economie verzwakt al langer, dat is bekend. Chinese beleidsmakers gaven het signaal af dat zij niet langer bereid zijn grootschalig assets op te kopen. Dat liet de aandeelhouders zonder een vangnet van overheidswege in geval van slecht nieuws. En slecht nieuws kwam. De daaropvolgende val van de Chinese markten veroorzaakte onrust op Wall Street en dat schrok de Chinese beleggers weer af. Eind vorige week besloot de Chinese overheid dat ze niet langer kon toekijken. Pensioenfondsen kregen toestemming in aandelen te beleggen. De Chinese Finance Corporation (CSF) haalde 1400 miljard yuan (237 miljard euro) op om in geval van nood een nieuwe reddingsoperatie uit te voeren. Het was genoeg voor de Chinese beurs om op vrijdag 28 augustus met 5%. in de plus een turbulente week af te sluiten.

Stimuleringen

Deze maatregelen werden vooraf gegaan door andere stimuleringsmaatregelen die het gevolg waren van een vergaande verruiming van het monetaire beleid. Maar de impact hiervan op de bestedingen zal beperkt blijven zolang de kredietvraag zwak blijft. Beleggers moeten op fiscale maatregelen letten. Publieke uitgaven staan onder druk, mede door de corruptiebestrijding in het land.

Cox meent dat China niet de stimuleringsmaatregelen moet treffen, zoals ze in het verleden heeft toegepast. Hij acht het veel zinvoller om de belastingen te verlagen en sociale uitgaven te verhogen in plaats van zware publieke investeringen te doen. Als die laatste er toch komen, dan denkt Cox dat die meer zullen gaan richting de sectoren die onderpresteren, zoals drainage, goedkope huizen en waterzuivering. Met die inspanningen kan China de groeicijfers weer op niveau brengen.