Schroders over beursgenoteerd versus niet-beursgenoteerd

Het rendement op een portefeuille wordt hoger als beleggers investeren in zowel beursgenoteerd als niet-beursgenoteerd vastgoed, stelt Tom Walker, vastgoedspecialist bij Schroders . Niemand betwijfelt dat vastgoed een plek verdient in een portefeuille, maar de meningen over de wijze waarop die plek door vastgoed wordt ingenomen, willen nog wel eens verschillen. Onderzoek wijst op grote voordelen bij een samengestelde vastgoedportefeuille.

Weliswaar ligt het rendement op beursgenoteerd vastgoed de laatste jaren hoger dan op niet-beursgenoteerd. Maar beleggers moeten ook de grotere volatiliteit daarbij in ogenschouw nemen. Volgens Schroders is een samengestelde portefeuille optimaal.

Alleen opname van niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen kan leiden tot een gebrek aan diversificatie en een illiquide portefeuille. Met name liquiditeit is een factor die beleggers goed moeten overwegen. De combinatie van minder volatiele en minder liquide niet-beursgenoteerde fondsen enerzijds met volatiele en liquide beursgenoteerde fondsen anderzijds blijkt volgens academisch onderzoek de beste keuze te zijn.

In Listed or unlisted: What’s the best way to invest in real estate? haalt Walker twee case studies van grote institutionele beleggers aan die een samengestelde vastgoedportefeuille hanteren: National Employment Savings Trust (NEST), met een allocatie van 20% in vastgoed (waarvan 70% in niet-beursgenoteerd en 30% in beursgenoteerd), en het Noorse staatsfonds Norges.

Regulering en praktische voordelen stimuleren institutionele vastgoedbeleggers, zoals NEST, tot een mix van beleggen in beursgenoteerd en niet-beursgenoteerd vastgoed. Zo biedt niet-beursgenoteerd vastgoed niet de liquiditeit en dagelijkse prijsstelling die vereist zijn. Daarnaast is spreiding en beleggen in diverse markten over de hele wereld beter mogelijk via beursgenoteerd vastgoed. De spreiding neemt toe door te beleggen in subsectoren, landen en steden. Ook biedt beursgenoteerd vastgoed vaak ongeëvenaarde kwaliteit in portefeuilles en managementteam.

Het onderzoek wijst uit dat het rendement niet lijdt onder een keuze voor beursgenoteerd vastgoed. Naast de hogere liquiditeit en sterke governance kan beursgenoteerd vastgoed een aantrekkelijke rendementspremie opleveren. Schroders ziet grote voordelen in een samengestelde vastgoedportefeuille ten opzichte van een traditionele vastgoedportefeuille.