Skagen’s Torgeir Høien,: 'Ook al verhoogt de Fed de rente, dan komt normalisatie nog lang niet in zicht'

Mogelijk neemt de Fed vandaag voor het eerst sinds 2006 het besluit om het monetair beleid te verkrappen. Torgeir Høien, fondsbeheerder bij Skagen Tellus, benadrukt dat zelfs al zou de FOMC tot een renteverhoging besluiten, de Fed de komende jaren uiterst voorzichtig zal blijven.

Torgeirhoien
Torgeir Høien

De mogelijkheid bestaat zelfs dat de renteverhoging weer wordt teruggedraaid als de inflatie achterblijft bij de doelstelling van 2%. Ook zodra de economische groei stokt, wordt de verkrapping direct stopgezet. Kortom, al zou dit najaar de rente verhoogd worden, dan nog ziet Høien dat absoluut niet als een eerste stap richting normalisatie van het rentetarief.

Met een aarzelende Fed lijkt het Høien waarschijnlijk dat hele kleine stapjes per keer worden gezet. Dat is ook het beeld dat de futuresmarkten geven. Die rekenen met een geleidelijke renteverhoging tot ver na 2015. De futuresmarkten verwachten slechts een verhoging met 1,25% in de komende 27 maanden. Dat is ook wat Høien aannemelijk acht.

Een verkrapping van het beleid door de Fed zal gematigd zijn en zeer waarschijnlijk alweer omgegooid worden voordat de federal funds rate zijn historisch gemiddelde stand rond de 4% nadert.