Schroders sceptischer over Duitsland

Keith Wade, hoofdeconoom van Schroders , reisde in de rumoerige septembermaand door Duitsland, net voor de chaos rond VW losbrak. Toen overheerste daar nog de opluchting over het beslechten van de Griekse crisis. Toch bleek tussen de regels door dat de zorgen over Duitslands toekomst zich opstapelen. Mogelijk heeft de Duitse economie zijn hoogtijdagen beleefd en breken nu de magere jaren aan.

EM export-bubbel loopt leeg

De groeivertraging in China raakt de Duitse economie. 6,5% Van de Duitse export (2,5% van het BBP ) gaat naar China; dat is evenveel als naar Nederland gaat. De Duitse economie drijft met name op de maakindustrie, die op zijn beurt de dienstensector aanjaagt. Nu het tij in China keert, loopt de EM export-bubbel langzaam leeg, nadat Duitsland jaren achtereen heeft geprofiteerd van de opkomst van China en de opkomende markten. Op de korte termijn kan het verlies aan export nog worden opgevangen door aantrekkende vraag uit de landen aan de periferie van de EU en de toenemende overheidsbestedingen door de instroom van migranten. Stilletjes hopen de Duitsers ook dat het niet zo’n vaart zal lopen met China; alles wijst op een een zachte landing van de Chinese economie. Desalniettemin, de Duitse economie doet er goed aan op zoek te gaan naar een nieuwe aanjager voor de komende jaren.

Positief over komst migranten

Duitsland verwacht dit jaar 800.000 migranten te verwelkomen en de komende vier jaar nog eens 2 miljoen. De instroom van immigranten wordt overwegend als positief gezien, omdat het de vraagzijde stimuleert en bijdraagt aan de oplossing van het vergrijzingsprobleem. Voorwaarde hiervoor is wel dat zij profijtelijk kunnen deelnemen aan de Duitse samenleving en economie. Hiervoor dienen zij in betrekkelijk korte tijd te worden klaargestoomd en toegerust. Zij moeten de taal leren spreken en hun vaardigheden naar een hoger niveau tillen.

De hiermee gemoeide kosten zijn enorm, maar vormen vooralsnog geen probleem. Het hoeft echter niet al te lang duren voordat deze uitgaven het Duitse begrotingsevenwicht kunnen aantasten. Op korte termijn kan de immigratiegolf de Duitse economie door toenemende overheidsbestedingen een boost geven. Duitsland moet er voor zorgen dat dit voordeel op de lange termijn niet omslaat in een nadeel omdat migranten uiteindelijk niet kunnen meekomen in de Duitse samenleving en noodgedwongen terugvallen op sociale voorzieningen.

ValueSpectrum News wire: +31 084-0032-842
news@valuespectrum.com

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.