Skagen toch ook sceptischer over China

Hoeveel zorgen moeten we ons nu maken over een groeivertraging in China? Torgeir Høien, fondsbeheerder van Skagen Tellus kraakt een aantal kritische noten over de cijfers die vanuit China komen en de ingrepen die de beleidsmakers daar moeten doen.
Torgeirhoien
Torgeir Høien

De Chinese economie is zeer open, met veel import en export activiteit. De bijdrage van het Chinese BBP aan de wereldwijde productie van goederen en diensten bedraagt 13,3%; 10 jaar geleden was dit nog maar 4,4%. De verbondenheid van deze economie met de rest van de wereld betekent dat wat er in China gebeurt ons allemaal raakt. Maar het gaat Høien niet alleen om de groeicijfers, maar ook om de maatregelen die de overheid neemt en wat voor effect deze weer op de (wereld)economie hebben.

Dat volgens de Chinese officiële cijfers de economie met exact het streefpercentage groeide in de eerste helft van 2016 is iets te toevallig. Høien is ervan overtuigd dat de ware groei rond de 5% ligt, wat ook overeenkomt met wat de markt inprijst. Naarmate een land welvarender wordt, neemt de economische groei af; dat is een natuurlijke ontwikkeling. De trendgroei kan nog altijd op acceptabel niveau blijven, maar daar zijn wel verdere economische hervormingen voor nodig, zoals het privatiseren van staatsbedrijven - wat eigenlijk nog altijd niet van de grond wil komen.

Gevaar van een neergang

Høien ziet het gevaar dat China een cyclische neergang ondergaat. Investeringen zijn niet rendabel en lopen terug, schulden stapelen zich op en het consumentenvertrouwen neemt af. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de wereldeconomie. Wat kan de overheid hieraan doen? Meestal wordt direct gedacht aan begrotingsmaatregelen, maar die sorteren weinig effect om de economie uit het slop te trekken, zo leert de geschiedenis. Monetair ingrijpen is effectiever, niet door de rente te verlagen, want daarvoor is nog nauwelijks ruimte, maar door de renminbi te devalueren. Dat stimuleert de export en stuwt de vraag op richting home made goederen en diensten. Høien denkt dat de beleidsmakers flink wat speelruimte hebben om de munt te verzwakken voordat de inflatie uit de bocht vliegt.

Door de sterke groei van de Chinese economie in de afgelopen jaren is de renminbi behoorlijk aan waarde toegenomen. Gewogen naar de handel koerste de munt eind september 8% hoger dan september een jaar geleden. Mocht China in een recessie wegzakken, dan moeten we ons waarschijnlijk opmaken voor een verzwakking van de renminbi. Dan komt het erop aan of de consequenties van een dergelijke ingreep op de wereldeconomie en de asset prijzen goed worden ingeschat.

ValueSpectrum News wire: +31 084-0032-842
news@valuespectrum.com

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.