Monetaire verkrapping bedreigend voor vastrentend

Uit onderzoek van NN Investment Partners¹ blijkt dat de meerderheid van de institutionele beleggers denkt dat fondsmanagers wisselend succes zullen hebben zodra de rente gaat stijgen. Het onderzoek, uitgevoerd onder het panel van NN Investment Partners van institutionele vermogensbeheerders, toonde aan dat slechts 3% volledig vertrouwen heeft in de capaciteit van fondsmanagers om te kunnen omgaan met de toekomstige marktomstandigheden, terwijl 6% zei geen enkel vertrouwen te hebben. Iets meer dan de helft (54%) van de respondenten verwacht dat diverse fondsmanagers het moeilijk zullen krijgen terwijl sommige anderen goed zullen omgaan met de nieuwe omstandigheden.

Van degenen die zeiden weinig of geen vertrouwen te hebben in het vermogen van fondsbeheerders om te kunnen omgaan met de toekomstige marktomstandigheden, gaf 50% aan dat dit komt doordat maar weinig beheerders ervaring hebben met het omgaan met het einde van de kredietcyclus, terwijl 17% zei dat het de managers aan ervaring met stijgende rentes ontbreekt.

Vier van de vijf (80%) institutionele beleggers vinden dat obligatiemanagers zouden moeten overstappen op een meer flexibele benadering, willen ze ongeacht de rentecyclus een positief rendement kunnen behalen.

Wat betreft de managers van high yield-fondsen heeft bijna één op de vijf institutionele beleggers weinig of geen vertrouwen in hun vermogen om te kunnen omgaan met een klimaat van stijgende rentes. Slechts 2% heeft volledig vertrouwen in deze managers. Iets meer dan de helft (52%) zei dat sommige managers het in een verkrappende markt moeilijk zullen hebben, terwijl anderen daar goed mee zullen omgaan. 29% verwacht dat de managers het over het algemeen goed zullen doen.

Iets meer dan een derde van de respondenten (35%) verwacht dat de kredietfundamenten voor high yield in de komende twee tot drie maanden zullen verslechteren, terwijl 22% denkt dat deze juist zullen verbeteren en 39% verwacht dat deze gelijk zullen blijven. De meeste beleggers (57%) gaven aan dat high yield kan worden gebruikt om meer inkomen te genereren, terwijl 39% hier het verbeteren van de duratie-exposure en 26% de geografische exposure noemde.

Sylvainderuijter
Sylvain de Ruijter

Sylvain de Ruijter, Hoofd Global Fixed Income bij NN Investment Partners: "De huidige omgeving is heel anders dan bij de laatste Amerikaanse verkrappingscyclus, gezien de lange periode van zeer lage rentes en uitgebreide kwantitatieve verruiming die we hebben gezien. Een verkrappingscyclus door de Federal Reserve , als die er komt, zal mogelijk sterk verschillen van eerdere cycli, iets dat maar weinig fondsbeheerders hebben meegemaakt. De uitdaging zal zijn om te begrijpen wat er gaande is en om je aan te passen. Een omgeving van lage obligatierentes vereist een meer actieve beleggingsbenadering, en dat is precies wat we onze klanten adviseren. Niet alleen bij vastrentende waarden, maar ook als het gaat om multi-asset beleggingen."

De zoektocht naar kwaliteitsrendementen op vastrentende waarden stelt de geesten, processen en rendementsdoelstellingen van veel institutionele beleggers fors op de proef. De huidige volatiliteit op de markten maakt het zoeken naar rendement uiterst moeilijk. Het zorgt ervoor dat de noodzaak van actief beheer, waar wij veel waarde aan hechten, steeds groter wordt.

Terwijl de uitdagingen qua obligatierente aanwezig blijven, is NN Investment Partners van mening dat er nog steeds vastrentende kansen zijn, zonder dat beleggers veel meer risico hoeven te nemen. Institutionele beleggers kunnen profiteren van een partnerschap met vastrentende experts die een bewezen trackrecord hebben in het identificeren van kansen in moeilijke tijden en het vertalen daarvan naar bewacht rendement. Het beleggingsproces van NN Investment Partners is gebaseerd op een grondige analyse van de fundamentals op de lange en middellange termijn, met als doel klanten een consistent hoog bewacht rendement te bieden.

ValueSpectrum News wire: +31 084-0032-842
news@valuespectrum.com

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.