BNY optimistisch over Abenomics

De wittebroodsweken zijn voor premier Abe allang voorbij. Zijn drie nieuwe pijlen werden met de nodige scepsis ontvangen. Maar Miyuki Kashima, hoofd Japanse beleggingen bij BNY Mellon Asset Management, ziet eindelijke een nieuwe frisse wind waaien door de economie van het land van de rijzende zon.

Abe is niet bang om concrete doelen te stellen. Daarmee stuurt hij een heldere boodschap naar de markten en bedrijven. Zijn beleid zal de komende vijf jaar in het teken van groei staan. Met Abe aan het roer wordt een duidelijke koers uitgezet, ook al haalt hij niet al zijn doelen.

De drie nieuwste pijlen van premier Abe zijn:

  • Het BBP ligt in 2020 20% hoger
  • Het geboortecijfer moet groeien van 1,4 naar 1,8
  • Meer sociale zekerheid

    De twee laatste doelen moeten het demografische probleem van Japan aanpakken. Ieder weet dat de Japanse populatie afneemt en zegt dat er iets aan gedaan moet worden, maar Abe verbindt er concrete doelen aan. Op dit moment zijn er 127 miljoen Japanners. Naar verwachting daalt dit aantal naar 87 miljoen in 2060. Abe heeft beloofd dat het aantal inwoners van Japan niet onder de 100 miljoen komt.

    De duidelijke focus van Abe op groei, maakt dat Kashima een verder herstel van de Japanse markt verwacht. Dit herstel wordt gedreven door de binnenlandse economie en is daardoor minder afhankelijk van de ontwikkelingen in andere economieën. Kashima geeft daarom de voorkeur aan bedrijven die meer op de binnenlandse economie gericht zijn.

    Oude misverstanden bij beleggers

    Veel beleggers denken dat Japan sterk afhankelijk is van export. Maar vergeleken met andere ontwikkelde economieën, of met Azië, staat Japan er gunstig voor. Export maakt slechts 15% van het BBP uit en slechts 20% daarvan gaat naar China. Verder denkt men dat beleggen in Japan vooral blootstelling aan de wereldeconomie betekent. Dat kan in het verleden meer het geval geweest zijn, maar nu er een omslag in de economie plaatvindt, doen bedrijven die meer gefocust zijn op de binnenlandse economie het beter.

    Volgens Kashima heeft de markt nog ruimte voordat deze in de pas loopt met de winstgroei per aandeel. De negatieve impact van de groeivertraging in de wereldeconomie zal in Japan minder gevoeld worden dan in andere landen. De midden- tot langetermijnverwachtingen voor de Japanse aandelenmarkten blijven aantrekkelijk. De economie bevindt zich in een bijzondere overgangsfase, van een periode van contractie naar expansie, en internationale beleggers blijven nog onderwogen.

    ValueSpectrum News wire: +31 084-0032-842
    news@valuespectrum.com

    Copyright analist.be B.V.
    All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.