Schroders verwacht wederom volatiliteit bij vastrentend

Al bijna een decennium houden centrale bankiers de rente op de bodem. Wanneer kunnen we een ‘neutralisatie’ van de rente verwachten? Of zullen wij dit niet eens meer meemaken tijdens ons leven, vraagt Michael Lake, Investment Director bij Schroders , zich af.

Michaellake
Michael Lake

De markt rekent momenteel op een periode van zo’n 20 jaar voordat de rente in de VS neutraliseert. In Europa en Japan lijkt een neutrale rente nooit meer werkelijkheid te kunnen worden. Neutraal is de rente wanneer de nominale rente gelijk is aan de jaarlijkse stijging van het BBP .

De reële rente wordt gevormd door de nominale rente minus de inflatie. in de VS en het VK noteert deze rond de 0%, in Europa en Japan is hij negatief. Kijken we 12 maanden vooruit, dan is het voor alle regio’s negatief. De markt rekent op een hogere inflatie, zonder dat er een renteverhoging tegenover staat. Wereldwijd blijft de rente dus gevangen zitten op een uiterst laag niveau.

De markt verwacht dat er enige verbetering optreedt over een jaar of drie in de VS en het VK, maar in grote lijnen blijft het zoals het is of verslechtert het zelfs in Japan en Europa. Op de lange termijn rekent men wel op stijgende inflatie en rentes, maar de vraag blijft wanneer we terugkeren tot een neutraal niveau.

Er lijkt nog genoeg tijd om eerst kinderen te krijgen, ze te laten studeren en dan ergens kan een neutrale rente wel in het vizier komen. Ondanks de lage werkloosheid, het toenemende producenten- en consumentenvertrouwen in de VS en het VK en positieve economische groei, is de markt veel te somber gestemd en wordt een realistische renteontwikkeling momenteel niet ingeprijsd.

Maar als de lage verwachtingen voor de rente in strijd blijken te zijn met de economische ontwikkelingen, kan het ook gaan wringen met het tempo waarin de centrale bankiers uiteindelijk de tarieven moeten verhogen. Obligatiebeleggers moeten daarom rekening houden met volatiliteit.

ValueSpectrum News wire: +31 084-0032-842
news@valuespectrum.com

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.