Skagen: blijf focussen op duurzame winstgroei

Het is een puzzel om uit te vinden wat de implicaties van een negatieve rente zijn. Het onconventionele beleid heeft grote gevolgen voor de prijsstelling van assets en tart de conventionele logica. Maar volgens Hilde Jensen, fondsbeheerder bij Skagen, kan een combinatie van lage rente en tekenen van groei leiden tot een significante rally in aandelen van bedrijven die een duurzame kasstroom weten te genereren.

Doorgaans kan een rente niet lang laag blijven, maar de demografische ontwikkelingen wijzen op een aanhoudend lage rente. Vergrijzende babyboomers kiezen voor zekerheid en bewegen meer richting cash. Zij zijn bereid ‘stallingskosten’ te betalen aan de bank voor een stukje zekerheid. Commerciële banken beschikken over meer geld dan ze nodig hebben. Bankreserves in de VS bedragen tegenwoordig 2700 miljard US dollar; pre-crisis was het historisch gemiddelde 19 miljard USD. Het ontbreekt banken domweg aan impulsen om de rente te verhogen.

Mixed blessing

Een negatieve rente raakt de grondbeginselen van de financiële theorie. Normaal gesproken is de toekomst onzeker en zoeken beleggers compensatie daarvoor. Maar een negatieve rente impliceert dat de toekomst zekerder is dan het heden. Theoretisch gezien moet een lage rente leiden tot een hogere waardering van aandelen. Maar zodra de rente in de negatieve zone terecht komt, worden aandelen waardeloos.

In feite is een lage rente een ’mixed blessing’ voor aandelen. Op zich zou het aandelen aantrekkelijker moeten maken ten opzichte van obligaties. Maar als de onderliggende oorzaken lage groei en lage inflatie zijn, dan raakt dit toekomstige kasstromen, wat de positieve effecten van een lage rente weer opheft.

In een aantal belangrijke markten trekt de groei weer aan. Als groei gepaard gaat met lage inflatie dan hebben we het beste van twee werelden en profiteren aandelen en obligaties. In de huidige realiteit van lage rente zullen uiteindelijk de bedrijven met een duurzaam winstpotentieel als winnaars uit de bus komen.

ValueSpectrum News wire: +31 084-0032-842
news@valuespectrum.com

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.