Voorstel VFB: Speculatietaks enkel op bedrijven met een marktkapitalisatie van meer dan 2,5 miljard euro

De Vlaamse Federatie van Beleggers, VFB, blijft de speculatietaks van 33% afwijzen, die de regering-Michel gaat heffen op meerwaarden die worden gerealiseerd binnen de zes maanden na de aankoop van een aandeel.

Volgens alle marktkenners, bedreigt deze taks de verhandelbaarheid van de middelgrote Belgische genoteerde aandelen. De relatief geringe liquiditeit van deze Belgische aandelen is vandaag al een probleem voor institutionele beleggers en de speculatietaks zal dat probleem nog verergeren.

Voorts zal de speculatietaks de introductie bemoeilijken van nieuwe technologische bedrijven, waarvan de beurswaardering uitsluitend is gebaseerd op verwachtingen. En de aanwezigheid van een jonge en beloftevolle biotechbedrijven is net een sterk punt van de Brusselse beurs. Dat is voor ruim de helft het werk van particuliere beleggers.

VFB stelt daarom voor de speculatietaks te beperken tot de aandelen van bedrijven met een beurskapitalisatie van tenminste 2,5 miljard. Internationaal vormt dat bedrag de grens tussen grote bedrijven en middelgrote en kleine bedrijven. De taks zou dan alleen betrekking hebben op 18 Belgische bedrijven die wel 86 % van de totale Brusselse beurskapitalisatie vertegenwoordigen.

Zoals in Frankrijk het geval met het PEA, het ‘plan d’épargne en actions’, kunnen buitenlandse bedrijven eenzelfde vrijstelling aanvragen bij de Belgische fiscus. Het volstaat dat hun beurskapitalisatie op het einde van het vorig jaar lager was dan 2,5 miljard. Op die manier past de maatregel in de Europese regelgeving.

ValueSpectrum News wire: +31 084-0032-842
news@valuespectrum.com

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.