Fondsen op een dieptepunt

Koopmomenten voor fondsen en trackers:

Zoals reeds beloofd in het artikel “Verkoperspraatjes” krijg je hier van mij een lijstje van fondsen en trackers die momenteel (althans op 1 maart 2019) op een dieptepunt zitten. Of je die nu koopt, laat ik over aan jouw beslissing. Je koopt toch niet zo maar een fonds als dat volgens jou onvoldoende kwaliteit in huis heeft, misschien weinig potentieel of niet passend in jouw portefeuille of beleggingsprofiel.
Marcperson
Marc Person
Om de kwaliteit van een fonds te beoordelen, zijn mijn screenings een handig middel. Daar kan je afwegen of zo’n ding voldoende potentieel heeft zonder daarvoor teveel risico mee te dragen. Daar kan je ook duidelijk zien welk risico je daarmee binnen haalt.

Hoe vind ik die dieptepunten?

Zoals je waarschijnlijk reeds weet, berekenen ik elke halve maand de return van het laatste jaar (zie screenings). Aan de hand van die reeks cijfers bereken ik de mediaan van de laatste 120 jaarrendementen.

Ik bereken ook het inverse cijfer van dat resultaat (door voor de formule een minteken te plaatsen).

Dat resultaat vergelijk ik met de allerlaatste jaarreturn.

Als de laatste jaarreturn minder is dan dat inverse resultaat dan zit het fonds op een dieptepunt.

Onderaan dit artikel krijg je van mij een reeks fondsen en trackers waarbij zich dat fenomeen voordeed op 1 maart 2019.

Hier enkele voorbeelden in grafiek omgezet om het iets aanschouwelijker te maken:

Let op de voorbeelden zijn gekozen om je iets duidelijk te maken en komen niet altijd uit de lijst per 1 maart die hieronder verschijnt.

Allianz Europe Eq Growth

Allianzeuropegrowth

Hier zie je dat dit fonds op 1/01/2019 duidelijk op een dieptepunt aanbeland was. Als je op dat moment eenheden zou aangekocht hebben, dan had je op 1/03/2019 een bruto rendement van 13,50%.

Aan de hand van deze grafiek merk je ook duidelijk dat het langjarig gemiddelde rendement vroeger meer dan 10% was terwijl dit de laatste maanden nog slechts met één cijfer laat schrijven.

Pictet Global Emerging Debt:

Pictetglobalemergingdebt

Je zou hier kunnen veronderstellen dat je met een aankoop op het dieptepunt ook hier al heel wat meerwaarde zou behaald hebben. Het is echter de schaal van de grafiek die je op het verkeerde spoor zet want de meerwaarde tijdens de laatste 3 maanden is amper 5% bruto. Wat deze grafiek wel duidelijk aangeeft, is het feit dat het reeds povere rendement van de laatste jaren helemaal ondermaats wordt (naar mijn maatstaven). Ik ga die schaal aan mij laten voorbij gaan…

iShares Emerging Markets Smallcap

Isharesemergingmarkets

Een identieke conclusie: naar mijn bescheiden mening beloont dit fonds veel te weinig het risico dat je in portefeuille neemt.

Comgest Growth Greater China:

Comgestgrowthgreaterchina

Dit is een fonds dat ik heel wat aantrekkelijker vind, maar helaas is het dieptepunt voorbij. Afwachten is de boodschap.

Terloops: dit is een fonds dat het label duurzaam krijgt want bij deze Franse fondsenbeheerder zijn de duurzaalheidscriteria een sine qua non.

Afsluiter:

Deze manier van het bepalen van koopkansen, is natuurlijk geen oplossing voor die mensen die met kleine bedragen op regelmatige tijdstippen hun portefeuille bij mekaar sparen. Als je alle grafieken overloopt, dan zie je dat er voor die beleggers zich echt te weinig koopmomenten aanbieden.

Ook daarvoor heb ik een oplossing die ik GOGI genoemd heb: GeOptimaliseerd Gespreid Instappen. Maar daarover later meer.

Hier de fondsen op een dieptepunt op 1 maart 2019

Als daar interesse voor is, dan kan ik hier wel elke halve maand een update van beide lijsten publiceren.

Marc Person

Belegger met 30 jaar ervaring.