Huisfondsen nog steeds erg populair

Huisfondsen van banken zijn bijzonder populair bij beleggende Nederlanders. Deze eigen beleggingsfondsen hebben in korte tijd een enorme marktpositie veroverd, zo blijkt uit een uitvoerig onderzoek van vermogensbeheerder Schroders , uitgevoerd door TNS Nipo. Meer dan 58% van de Nederlandse beleggers heeft huisfondsen in bezit die zijn samengesteld door de eigen bank. Daarnaast blijkt bijna de helft van het totale vermogen dat in beleggingsfondsen zit, (45%) in die fondsen te zijn belegd. Bij beleggers die een vermogen hebben onder de EUR 250.000 is dit percentage zelfs 59%.

>De AFM heeft de kwestie van de huisfondsen van banken vorig jaar op de agenda gezet omdat de toezichthouder bezorgd is dat beleggers te maken krijgen met gedwongen winkelnering waarbij beleggers op een vaak vanzelfsprekende manier richting de eigen fondsen van banken worden geleid.

Uit het onderzoek blijkt dat die zorg van de toezichthouder over de belegger echter onterecht is. Bijna driekwart van de beleggers is namelijk tot zijn keuze voor huisfondsen gekomen na een zorgvuldige afweging. De helft van de beleggers antwoordt zelfs dat zij die keuze bewust en volledig zelfstandig heeft gemaakt zonder enig advies van de bank. De toezichthouder heeft geopperd dat er een maximum gesteld zou moeten worden aan het percentage van het vermogen dat in huisfondsen kan worden belegd. Slechts een kwart van de beleggers is het daar mee eens en wil een maximum. De helft is hier fel op tegen en nog eens een kwart heeft hier geen mening over.

De Schroders Beleggingsbarometer is een grootschalig onderzoek van fondshuis Schroders (uitgevoerd door TNS NIPO) onder relatief vermogende Nederlandse beleggers. Er blijkt uit het onderzoek wel enkele opmerkelijke verschillen te zijn bij beleggers met zeer veel vermogen. Van deze groep beleggers met een portefeuille van boven de EUR 250.000 heeft maar 20% exclusief huisfondsen in bezit. Meer dan driekwart heeft ook fondsen van andere aanbieders in bezit. Bij beleggers met een vermogen tussen EUR 50.000 en EUR 250.000 zit 56% exclusief in huisfondsen.